7.sınıf anlatım biçimleri testi çöz


7.sınıf türkçe testleri,7.sınıf anlatım biçimleri testi çöz,anlatım biçimleri 10 soru,anlatım biçimleriyle ilgili test 7.sınıf,



7.SINIF ANLATIM BİÇİMLERİ TEST SORULARI

Bizim gençliğimizin  sayılı günlerinden biri de HıdIrellez'di. Asıl adı Hızır llyas. Türk ağzından son şeklini böyle almış, olmuş Hıdrellez. Eskiden 23 Nisan günlerinerastlardı. Şimdi 6 Mayıs'a rastlıyor . Bir gün önceden hazırlıklar başlar. Tertibat, gidilecek yere göre alınır. Haydarpaşa çayırı, Kâğıthane, Çırpıcı veya Veliefendi çayırları bugünün mesireleri idi. Bir şenlik, bir şenlik... Ne güzel günlerdi, sormayın gitsin.

1.Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.Öyküleme
b.Açıklama
c.Tartışma
d.Betimleme


Her yazar gibi elbette etkisi oldu. Olacak da daha. Ne var ki, durmadan gelişen yaşam  koşulları, her şeyi olduğu gibi,öykü  sanatını, hikâyecilik tekniğini ve açılarını da durmadan değiştiriyor. Onun için Sait Faik etkisinden yarına ne kalacağını bugünden tahmin etmek  kolay değildir.
2.Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.Öyküleme
b.Açıklama
c.Tartışma
d.Betimleme


Adını  vermek istemediğim bir yazar, bir gün yazdıklarını üst üste koymuş, kendi boyunu aştığını görmüş sevinmiş, etrafındakilere dönerek: "Bakın yazdıklarım boyumu aştı."demiş. Yazara saygısızlık etmek istemiyorum. Ancak şunu söylemekten  da kendimi alamıyorum. Peki bu yazarın boyunu aşan yapıtlarından günümüze ne kaldı? 
3.Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.Öyküleme
b.Açıklama
c.Tartışma
d.Betimleme


Yüksek düşüncelerin adi zevklerle bir arada bulunması mümkün değildir.Zevklerin adiliği düşüncenin asaletini zedeler.Düşünce alanında yüksek  seviyede olduğunu sandığımız insanların zevklerinde basitlik ve bayağılık görüyorsak, o kimsenin fikri değerlendirmelerine de şüphe ile bakmak gerekir.O  an görülecektir ki düşünce alanında da bu insan aldatıcı bir yöne  sahiptir.
4.Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.Öyküleme
b.Açıklama
c.Tartışma
d.Betimleme

Adetlerimize  göre konuk kısmetiyle gelir.Ev sahibi elinde olanlar ölçüsünde elinden geleni yapar.Bu arada sıkıntılar  paylaşılır,anılar tazelenir,dostluklar pekiştirilir.Kısaca misafir  ağırlamak Türk toplumunda dayanışmanın önemli bir göstergesidir.
5.Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.Öyküleme
b.Açıklama
c.Tartışma
d.Betimleme

Nihayet akşam oldu.Artık yüzlerimizi görmüyor,yalnız seslerimizi duyuyorduk.Birden arkamızda garip bir fısıltıyı andıran bir hışırtı duyar gibi olduk.Başımızı o yöne çevirdik.İki büyük fıstık ağacı arkasından pırıl pırıl ay sanki yapraklara sürünerek yükseliyordu.Birden bütün manzara değişti.Sanki Japon bir ressamın siyah bir mürekkeple çizdiği belirsiz ve tamamlanmamış hoş bir alem içindeydik Artık...

6.Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.Öyküleme
b.Açıklama
c.Tartışma
d.Betimleme

Dil, yalnızca bir iletişim aracı değildir. Milli kültürümüzün yeni nesillere aktarılmasında dilin çok büyük bir payı  vardır. Böylece ortak bir kültür yoluyla nesiller arasında bir bağ kurulmuş olur. Çünkü kültürümüzün en canlı, en birleştirici örnekleri Türkçe yazılmış sanat eserleridir. Bu eserler, milli şuuru meydana getirir, milli birliği sağlar.
7.Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.Öyküleme
b.Açıklama
c.Tartışma
d.Betimleme


Yandaki  bir köyden,dermansız iki ihtiyar birbirlerine dayanarak sık sık bu mezara gelirler. Demir parmaklığa yaklaşarak yere kapanır sonra çökerler. Uzun uzun,acı acı ağlarlar. Altında oğullarının yatmakta olduğu dilsiz taşa uzun uzun  bakarlar. Taşın üzerindeki tozları silerler.
8.Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.Öyküleme
b.Açıklama
c.Tartışma
d.Betimleme

Sırtında kırmızı ceket, başında külahı bulunan bir adam, ağır bir çanak  sürükleyerek güvertenin parmaklığına kadar koştu;parmaklığın üzerinden aştı, ilkin çanağı i fırlattı,arkasından  da   kendisi  ırmağa atladı. Bir adam , arkasından karanlık sulara baktı; elleriyle gözlerini kapayarak yere yığıldı.”
9.Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.Öyküleme
b.Açıklama
c.Tartışma
d.Betimleme













cevap anahtarı
1.b
2.c
3.c
4.c
5.b
6.a
7.b
8.a
9.d


Share:

6 yorum:

  1. Testlerinizi şıklı yaparsanız iyi olur

    YanıtlaSil
  2. son soru bence a olmalı çünkü bir olay var olay var ise öyküleme olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır cicim son soruda paragraf bir fotoğraf karesi gibi anlatılmış [yani gözünde canlandırabiliyorsun] o yüzden BETİMLEME.

      Sil
  3. Cevaplarini kendimiz isaretleyemiyoruz bence cok lotu

    YanıtlaSil

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.