yaşlılara saygı konulu kompozisyon

YAŞLILARA  SAYGI  DUYMAK İLE İLGİLİ KOMPOZİSYON

                 İnsan hayatı çeşitli aşamalardan  oluşur. İnsanın hayatında verimli olduğu ve verimsiz olduğu vakitler  vardır. İnsanların en verimli   olduğu vakitler   gençlik dönemleridir. İnsanlar ihtiyarladıkça    hareketlerde yavaşlamalar ve takattan  düşmeler olur.  Yaşlı   olanların  bu durumlarının bilincine  vararak onlara yardım etmek  lazımdır.  Yaşlılara  saygı duymak  bizim kültürümüzün bir parçasıdır. Yaşlılara  saygının  her yerde   yapılması gerekmektedir. Minübüste  onlara yer vermek onların engin  deneyimlerinden  yaralanmak ,onların nasihatlarını  dinlemek ,   gereksinimlerini  gidermek de  birtakım  saygı çeşitlerindendir. Tanıdığımız  dahası  tanımadığımız kişilere  saygı duymak    gerekir. Onlara göstereceğimiz  bu saygı ileriki zaman diliminde  bizlere de saygı gösterilmesi manasına  gelmektedir. Küçük yaştakiler   bizleri örnek alacak ve   bizim davrandığımız  gibi hareket edeceklerdir.
                 İnsanlara saygı ,   özellikle de yaşlılara  saygı göstermek insanlık vazifesi  olarak da isimlendirilebilir. Saygılı davranmak için dikkat edilmesi gerekenlerden  biri ise onlara yapacağımız  hitaptır. Hitap ederken adlarını  söylememeli  belli hitap kelimeleri  kullanmalıyız. Yaşlıların  yanında sululuk  yapılmamalı, konuşurken cümlelerinin  bitmesi beklenmelidir. Yaşlıların  kalpleri kırılmadan   düşünceler  söylenmeye çalışılmalıdır. Ayrıca yaşlılara  hizmet edilmeli onlara asla buyruk  verilmemelidir. Onlar      büyük olduğu için bu hem saygısızca olur aynı anda  da  hak etmedikleri şekilde bizim için   emek sarf etmiş  olurlar. Bu sebeple  yaşlıların  her daim  ihtiyaçlarına titizlikle  yaklaşılmalıdır. Yaşlılara  saygılı olma sadece  konuşma bakımından  değil aynı anda  davranış bakımından  da geçerlidir. Bir banka sırasında  yerimizi  onlar ile paylaşmak ya da yaşlı  biri tarafından verilen vazifeyi  yapmak  büyüklere olan saygının bir göstergesidir. Kişi  yaşlılara  saygı göstermez  ise küçüklerine de  sevgi gösteremeyecek ve iyi  bir nesil olmayacaktır. Unutmayalım  ki   bir gün bizler de yaşlanacağız. Kendi yavrularımız   olacak ve kendi yavrularımız  da bizlerin   davrandığı gibi yapacaklardır.  Tüm bu nedenlerden  dolayı  yaşlılara  saygı göstermeli , onların gönüllerini  kırmamalıyız. İleride kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak bizler de aynı şekilde  öyle davranmalıyız. 
Share:

4 yorum:

  1. Birazcık bebeksi olmuş pek beğenmedim

    YanıtlaSil
  2. Güzel olmuş siz elinizden geldiği kadar yapmışsınız bence birazcık sade ama güzel bir kompozisyon olmuş elinize emeğinize sağlıkkk

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. 2. Yorumla aynı fikirdeyim kompozisyon çok güzel olmuş

      Sil

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.