atatürkün milli kültüre verdiği önem konulu deneme

ATATÜRK’ÜN MİLLİ KÜLTÜRE VERDİĞİ ÖNEM KONULU DENEME

                 Kültür en kısa tanımı ile  bir ulusa  ait maddi ve manevi değerlerin tümüne verilen isimdir. Maddi değerler arasında o milletin  hanları,hamamları,köprüleri , camileri,atasözleri,deyimleri vb; manevi değerleri arasında ise örf ve adetleri,gelenek ve  görenekleri sayabiliriz. Tarihi,edebiyatı,dili de milli kültür unsurları  arasındadır.Atatürk liderliğinde  devletimiz düşmanlardan temizlendikten daha  sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilk eylemlerden  biri olarak kültürümüzü geliştirmeyi kendine amaç  edinmiştir. Atatürk milleti millet yapan ögelerden  birinin de kültür olduğunu   iyi biliyordu. Bunun için birçok şey  yapmıştır. Dil alanında Türk Dili Tetkik Kurumunu  kurmuştur. Tarih alanında Türk Tarih Cemiyetini  kurmuştur. Müzik alanında ise  müziğimizde yabancı öğelerden  temizlenmesine önem vermiştir. Bu unsurların hepsini de kendi deyimi ile  şu hedef  için yapmıştır: ‘’Asıl uğraşmaya mecbur olduğumuz şey, yüksek kültürde ve yüksek fazilette dünya birinciliğini tutmaktır.’’

         Atatürk savaş alanlarında  kazanılan başarıların gelip geçici olduğunu çok biliyordu. Bunlar kültür ve eğitim alanındaki zaferlerle sonuçlandırılmadıkça  bu kazanılan zaferlerin önemi olmadığını çok iyi biliyordu. Ayrıca milleti millet yapan öğeler  aynı zamanda kültürün de öğelerdir. Bunun için yine Atatürk yeryüzünde  kültür alanında önde gelen devletlerden birisi olmamız gerektiğini belirtti..


        Kültür bir ulusun  devamlılığının güvencesi  durumundadır. Bu kültür öğelerini  gelecek kuşaklara iyi aktardığımız vakit  sağlam nesiller yetiştirmiş olacağımızın bilincinde olan bir liderdi   Atatürk. Bizlere düşen görev milli kültür öğelerimize  sahip çıkmak ve onları her anlamda yükseltmeye  çalışmaktır.


Share:

2 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.