cahit sıtkı tarancıyı tanıtan bir yazı yazınız

CAHİT SITKI TARANCI ‘ YI TANITAN BİR YAZI YAZINIZ

 1.4 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakır'da doğdu.
2. Cahit Sıtkı Tarancı ilk öğrenimini Diyarbakır'da tamamladı , orta öğrenimini Saint Joseph Lisesi ve Galatasaray Lisesi'nde tamamladı.
3.1931 yılında girdiği Mülkiye Mektebi'nden ikinci yılın  sonunda atılınca Yüksek Ticaret Okulu'na girdi lakin  memuriyet sınavını kazanıp Sümerbank’ta çalışmaya başladıktan sonra bu okuldan da ayrılmak mecburiyetinde  kaldı.
4.Karabük'e ataması  çıkınca buradan da ayrılmak zorunda kalan şair  öykülerini yayınlamakta olduğu Cumhuriyet gazetesinde yazmaya  başladı.
5.Cumhuriyet Gazetesi sahipleri Nadir Nadi ile Doğan Nadi'nin yardımı  ile yüksek öğrenimini tamamlamak üzere Paris'e gitti.
6.1938 - 1940 seneleri  arasında Paris Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne   devam etti.
7.Paris'teyken Paris Radyosu'nda Türkçe yayınlar spikerliği de yaptı.
8.1940 yılında II. Dünya Savaşı sebebiyle  Alman uçakları Paris’i bombalamaya başlayınca vatana  dönerek askerliğini yaptı. Daha sonra Ankara'da Anadolu Ajansı'nda, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde hizmette bulundu , Çalışma Bakanlığı'nda tercümanlık  yaptı.
9.Şiir yazmaya lise senelerinde  başlayan Tarancı’nın ilk şiirleri Muhit ve Servet-i Fünun dergilerinde yayınlandı.
10.  Varlık, Yaratılış, İstanbul gibi dergilerde de şiirleri yayınlanan Tarancı  dil ve edebiyat üzerine düşüncelerini, çoğunlukla yakın dostlarına yazdığı mektuplarda   makalelerinde, edebi anketlere verdiği cevaplarda , kendisiyle yapılan konuşmalarda   dile getirmiştir.
11.1953 senesinde  geçirdiği bir krizden sonra felç olan şair çeşitli hastanelerde tedavi gördü; bir sene  kadar Diyarbakır’daki baba evinde bakıldı.
12.1956 yılında tedavi ettirilmek üzere devlet tarafından yurtdışına gönderildiyse de çare  bulamayarak 13 Ekim 1956 tarihinde Viyana'da hayata  veda etti.
13.Ankara'da Cebeci Asri Mezarlığı'na gömülen  Cahit Sıtkı Tarancı'nın Diyarbakır’daki evi 1973 senesinde  "Cahit Sıtkı Müze Evi" olarak ziyarete açılmıştır. 
BAZI ESERLERİ:

Şiir:
1.Ömrümde Sükut  
2.Otuz Beş Yaş   
3.Düşten Guzel  
4.Sonrası  
5.Bütün Şiirleri  

Öykü:
1.Gün Eksilmesin Penceremden  

Makale:
1.Yazılar  

Mektup:
1.Ziya'ya Mektuplar  


Share:

1 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.