falaka kitabının özeti ahmet rasim

FALAKA KİTABININ   ÖZETİ
1.Hoca Korkusu:
  Çağımızdaki   okurlarıma ben   hoca korkusunu nasıl anlatayım. Bundan yarım asır  önce, çocuklar   kendi gittikleri okulun hocasından, hem de başka okulun hocalarından çok ama çok korkarlardı. Bu   korkusu, diğer   korkulara da hiç benzemezdi. Bu ilginç   bir korkuydu kendisini itirazsız saydıran   korku.
2.Amine Doğru:
Bayramlarda,   elini öptüğüm hocam beni günün birinde  bakkalın önünde görünce, elimden tuttuğu gibi hemen okula götürdü. Bütün gün   konuğu  oldum. Akşama doğru, nerede olduğumu bana  soran annem, sinirlenmek  için tam ağzını açacağı anda , “Hoca efendi beni   götürdü.” deyince   birden yumuşayıverdi. Okulu çok beğendiğimi söyleyince, önümüzdeki gelecek  perşembe okula başlamam karar verildi.
3.Amin Alayı:
Okula gideceğim  için evde bir kademe  yükselir   oldum. Bana rağmen  herkesin davranışı değişti. Birkaç gün sonra   güzel  elbisem çıkartılıp giydirildi. Değerli bir   şal bana  bağlanırken, üzerinde   nazarlık olan fesimi   başıma  geçirdiler.  Bütün ev halkı   çıktık. Önce dedem  ve büyük annemin evine  gittik. O gece orada kaldık. Ertesi gün olunca   hamama gidip, akşama kadar yıkandık. Sabah olunca   yeniden bana gıcır gıcır  elbiseler giydirdi.   Arabaya binip, konağa gene   gittik. Bütün okul orada idi.   Beni ata bindirdiler ,  okula geldik. Sınıfta, minderim konmuştu. Gidip  hocamın   elini öptüm, sonra da hemen karşısında diz çöküp oturdum. İlk olarak da Elif’ i öğrendim.
4. Okulda İlk Günler:
Okula  artık alışmıştım. En çok   çocukların  okur iken iki yanlarına sallanışları ilgimi  çekiyordu. Artık,   öğreniyordum. Hoca, yeni olduğum için bana   tölerans  tanıyor, öğlen yemekleri için eve salıyordu. Nenem  bir gün böyle   erken gidince, “Gözünü aç,   3  gün sürer. Yaramazlık  eder isen ayaklarına falaka yersin. ” dedi.

falaka kısa özeti,falaka hikaye özeti,KİTAP ÖZETLERİ,falaka kitabının özeti ahmet rasim,falaka kitabının incelemesi,

5.Bir Tokatın Sonu:
Okuldaki ağırlığım  3  gün sürdü. 4.  gün, minderim alındı. Sanki 3  gün içinde benim yüzümden bozulmuş olan okul düzeni  yerine geri gelmişti. Hoca iyi , kalfa   çok sertti. Çocukların bir yanlışı ya da   eksiği olduğunda, kalfa  hemen  dövüyordu. En fazla  kalfadan korkuyordum . Lakin  yine de 2  haftada,  kazasız belasız öğrenmiştim. Bir gün   Fevzi’nin koynuna sakladığım topu aldığımdan  kalfanın şamarını  yedim. Eve geldiğimde, tokadın hemen  farkına vardılar. Onlar farkına varınca, bende    bir ağlama başladı. Bütün ahalisi     yanağımı öptüler, uyumuşum. Uyandığımda, baş ucumda hoca efendiyi bir şeyler   üfler iken gördüm. O halde bile kalkıp   onun elini öptüm.  



Share:

2 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.