siyah lale kısa kitap özeti

siyah lale kısa kitap özeti,100 TEMEL ESER ÖZETİ,siyah lale kitabının incelemesi,siyah lale kitabını oku,siyah lale roman özeti,

SİYAH LALE KİTABININ KISA ÖZETİ

             Cornelius Van Baerle, Holandanın bir  yerinde  kendi halinde yaşayan genç bir adamdı. Cornelius’un çok  zengin bir ailesi vardı. Cornelius’un babası, hayatını ticaretle kazanmış bir adamdı .  Ölmeden  önce son nasihatında ‘’ Sen Sen ol, tıp eğitimi ile uğraşma benim gibi ticaretle uğraş . Hele siyasetle  hiç uğraşma. Sana bıraktığım para  hayatını sürmek için yeter ve artar. Hayatını  yiyip içerek, kalan zamanını da gezerek bitir. Cornelius babasının ölümünden  sonra sözünü tutmayı tercih etti. Cornelius türlü  laleler yetiştiriyor. Cornelius kısa vakitte  3 farklı tür lale yetiştirmekte usta olmuştu. Cornelius ürettiği  lalelerle insanları etkiliyordu. Kral lalelere çok sevdiği için siyah lale üretene  yüz bin  altın verecekti. Cornelius bu yarışmaya katıldı ve siyah lale üretmek  için her gün sabahtan akşama kadar bahçesinde çalıştı. 

               Bu laleleri gören Cornelius’un komşusu Isaac da bu yarışmaya katılır.Lakin    ne yapsa bir türlü siyah lale yetiştiremedi. Bu sebeple  Cornelius’u kıskanmaya başladı. Ve bahçesine akşamleyin  kuyrukları bağlanmış kediler attı. Ve bu sebeple  Cornelius bahçesine bekçi tutuyor. İleriki vakitlerde  komşusu Isaac Cornelius’u suçlayıp hapse attırıyor. Cornelius hapishanede gardiyanın kızı Rosa ile dostluk  kurar. Ve Cornelius siyah laleyi anlatır. Rosa’dan da yardım ister. İleriki zamanlarda Cornelius’a müebbet hapis  cezası verilir. Cornelius ve Rosa sonunda siyah laleyi beraber  yetiştirirler. Lakin  Isaac Cornelius’un siyah lale yetiştirdiğini anlar ve onu takip eder. Isaac Rosa’nın odasının kapısının anahtarına eşini  bulur. Ve sonunda Isaac siyah laleyi alır ve onu krala götürür. Rosa’da bunu anlar ve hemen Cornelius’un yanına gider. Ve olan biten her durumu  söyler. Ve Kralın yanına atıyla gider.  . Kral Rosa’yı anlar ve ödülü   verir. Bu arada da Kral Cornelius’un lalesi olduğu için Cornelius’u hapisten çıkarır. Cornelius ve Rosa   evlenirler. Altın ödülünü de alıp mutlu yaşarlar.


Share:

1 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.