sakız sardunya kitabının özeti elif şafak

KİTAP ÖZETLERİ,sakız sardunya hikaye özeti,sakız sardunya kitap özeti,sakız sardunya oku,sakız sardunya kitabının özeti,

SAKIZ SARDUNYA KİTAP ÖZETİ

          Sakız Sardunya      kitap okumayı çok seven akıllı ve merak eden  biridir. İsmi bir çiçek ismi  olmasına rağmen  kız ismini hiç mi hiç sevmez. Çünkü okuldaki haylaz   öğrenciler ismiyle alay ederler. Adını  başka adla değiştirmek istediğini annesi Hayal Hanım’a söylediği zaman    annesi :  Herkes çiçekleri çok sever. ‘’  diyerek bu meselenin  bir daha kapanması  gerektiğini söyleyip  bu işi  kapatır. Büyüklere bir şey söylemenin    çok güç olduğunu düşünür ve herkesin kendi adını  serbestçe  seçebileceği bir yer  hayal eder. Küçüklüğünden beri   hayvanı olmasını ister ise de annesi kent  yaşamının buna çok uygun yer olmadığını söyler.  Babası Hasan   ise kızını kıramaz ve   isimlerini  Gece ve Gündüz koyacağı 2  küçük  su kaplumbağası armağan  eder. Kızın  en çok sevdiği şeylerden biri babasının aldığı ve çoğu vakit hiç  yanından   ayırmadığı atlasıdır.

       Atlası, ona büyüdüğü vakit   gideceği ülkelerin düşlerini  kurdurur. Akranı  pek çok çocuktan değişik  olarak tabiata  karşı hayranlık besler ve insanların yaşadıkları ortamı   sahiplenmeleri gerektiğini düşünür. Büyüklerin yaşadıkları alanları   temiz tutup çevreyi kirletmelerine hiçbir anlam dahi   veremez. Etrafı  korumak için bir kampanya yapmak ister lakin  dalga geçileceği  düşüncesiyle bundan vazgeçer. Büyüklerin  yaşamını  sorgulayan sakız sardunya kitap okumanın yararlarından   bahseden anne ve babasının neden yeteri derecede  kitap okumadıklarını da anlamaz. Sık sık okul kitaplığına  giden Sakız Sardunya,   kitabı aldığında farklı  bir küre ile bulur. Merakına yenik düşer ve küreyi   alır. Kürenin üzerinde 8  anakara  olması oldukça gizemlidir. Üstelik de üstündeki  taşları yanıp sönmektedir. Büyük gizemi  ile bir süreliğine nenesine  giden Sakız Sardunya orada bunun  sırrını  çözer ve    efsaneler, hikâyeler ve masallar diyarına  giden  kapıdan geçerek sıra dışı  bir maceraya  atılır. 


Share:

8 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.