dünya çocukların olsa kısa kitap özeti

 DÜNYA ÇOCUKLARIN OLSA KISA  ÖZETİ  
 Sıcak yağmur şenliğinden önceki hayatta  insanlar yerküreyi, kendilerince oluşturdukları sınırlarla kuzeyden güneye  ikiye ayırmışlardı. Her iki yarım kürede yaşayan kişiler  birbirlerine insan değil de yok edilmesi gereken zararlı yaratıklar olarak  bakıyordu.
  Yarıkürelerden   adı Avampaka ötekini nse Çirupondu. Her 2  toplulukta kendilerini diğerlerinden üstün tutuyordu. Bilimde,   kültürde, silahlanmada birbirlerini geçmek için kıyasıya yarışıyorlardı.
Bu   yarış içerisinde Avampakalılar yeni buldukları bir aşıyla   insanlarının boyunun 2  metreyi bulacak bir yöntem geliştirdiler. Bu aşıyı   doğan her çocuğa uygulayacak ve çocuklar 12 yaşına gelene dek her sene  bu uygulama devem edecekti. Aynı senelerde  Çiruponlularda   benzer aşıyı bulmuş ve kendi çocuklarına uygulamaya başlamışlardı.

Gün geldi her 2  yarım kürede yiyecek sıkıntısı   başladı. Besinler azalırken, nüfus   artıyordu. Yeni kuşakta öylesine oburdu ki   doymak bilmiyordu.

Avampakanın ileri geleni yarıkürenin ileri gelen bilginlerini bir araya toplayarak bu gidişe yalnız  Çiruponayayı egemenlikleri altına alarak   son vereceklerini söyledi. Fakat  eldeki silahlarla bunu yaparsak çiruponyayı elde etmekle beraber  bütün zenginliklerini de istemeden yok edeceğimizden ,  bir işe yaramayacağını , çözüm yolu bulmalarını istedi.
Bilim adamları kısa sürede, yalnız  insanları yok eden diğer canlılara  zarar vermeyen   bir silah buldular. Bu sırada Çiruponlularda   silahı bulmuştu.

Bundan sonra her 2  yarımküredeki insanlar silahı kullanmak için fırsat kollamaya başladılar. Birbirinden habersiz Avampaka ,  Çiruponlular aynı anda kiyasal maddeyle dolu uzay mekiklerini     gönderdiler. Kısa sürede yeryüzündeki   insanlar bu maddenin etkisiyle öldüler. Sadece  yapılan aşının etkisiyle 12 yaşın altındaki çocuklar   baygınlık geçirip tekrar kendilerine geldiler.

Bu sırada Çiruponların uzay mekiği yere çarpmış ,  içindekiler ölmüştü. Fakat  Avampaka uzay mekiği   bir dağa yumuşak iniş yapabilmiş ,  içindeki bilgin ve karısı kurtulmayı başarmıştı.

Dünya çocuklara kalmıştı. Ama  onları   türlü zorluklar bekliyordu. 12 yaşındaki çocuklar içlerindeki   yaşlı ve olgun insanlardı ve yaşam mücadelesinde   türlü zorluklara göğüs germek zorundaydı. Aralarında iş bölümü yaptılar. Kız   çocukları bebeklere bakacak erkekler yiyecek bulmaya çalışacaktı. Ama  kısa sürede kentteki yiyecekler tükendi ,  köylere göç etmek zorunda kaldılar. Köyde kendilerine yarayacak   türlü besin maddesini elde etmek için emek  harcamaya başladılar ,  kısa sürede bunu başardılar. Çocuklar arasında   bir iş bölümü vardı.
Herkes üzerine düşen görevi   getiriyordu. Birbirine karşı saygılıydılar ve bir daha savaş çıkmaması için     yapmaya kararlıydılar. Bu sırada Çirpunlu ve Avampakalı çocuklar   anlaşmış , kötü olayların tekrar yaşanmaması için sözleşmiştiler.

Kendi ülkelerine olanlardan habersiz bilgin ile  karısı kendilerinin kurtarılmasını bekliyordu. Beklemekten   alamayınca uzay mekiklerini tamir edip kurtulma yolunu denediler.

Uzay üssüne dönen bilgin ile  karısı olayları yavaş yavaş anlamaya başladı. Araştırmalarında çocukların   olaydan etkilenmediğini ,  köylerde yaşamaya başladığını anladılar. Öldürücü   silahı bulan bilgin bu çalışmasının çocuklar üzerinde etkili olmadığı için öfkelendi ve niçin  etkili olmadığını anlamak için tekrar çalışmaya başladı. Avampaka uzay üssünden sonuç alamayınca Çiruponların uzay üssüne giderek   araştırma yapmaya başladı.

O sırada bir gerçekle karşılaştı. çiruponlar insan beynini gorillere vermeyi  başarmış ve onları eğiterek kendi amaçları için kullanmayı   planlamıştı. Bunun içinde gorillere   büyük bir yer inşa etmişlerdi. Bilgi  ,  karısı yer altındaki bu gizli bölümü bulmak için  büyük bir çaba sarfettiler. Sonunda yakındaki gölün derinliklerinde   bölmeyi bulmayı başardılar ,  orada içeri girdiler. Orada goriller yaşamaya devem ediyordu. Yıkanmış beyinlerine verilen   komutu yerine getirmek için çalışıyorlardı. Beyinleri yıkanmış olduğundan çevrelerinden habersizdile. 
Çocukların yeni düzenini   içine sindiremeyen bilgin bir plan yaptı. Gorilleri   itaat ettirecek daha sonra yeryüzüne çıkarıp gorillerin gücüyle bütün çocukları egemenliği altına alacaktı.   Uzun uğraşlardan sonra yeryüzüne çıkan büyük bir asansörün var olduğunu anladı. İlk   100 gorili dışarı çıkarmanın uygun olacağını düşündü. Gorillere komut vererek   binmelerini sağladı ve yeryüzüne çıkmak için asansörü çalıştırdı. Tam yolun ortasında asansör durdu. Çiruponlar tam o anda  bütün sistemi duracak şekilde programlamıştı.

Bilgin ve karısı gorillerle beraber  asansörde mahsur kalmıştı ve oradan kurtulmanın hiçbir yolu yoktu.


Share:

6 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.