forsa ömer seyfettin kısa kitap özeti

FORSA ÖMER SEYFETTİN KISA KİTAP ÖZETİ
FORSA METNİNİN ÖZETİ
Kara Memiş isminde  yaşlı bir Osmanlı gemici varmış. Bu gemici bir  başına hayatını devam ettirir ve gemilerde yaşarmış. Bu Kara Memiş’in   oğlu varmış fakat  oğlu ile küçük yaştayken bağlarını koparmıştır bu sebeple  de tek başına yaşıyormuş. Günlerden bir gün   Memiş, Osmanlı düşmanlarının gemilerinde esir düşmüştür ve uzun seneler  boyunca korsan kadırgalarında tutsak  düşmüştür. Bu zaman  içinde Karar Memiş, vatanına büyük bir hasret  duymuştur bununla birlikte çektiği eziyetler de onu oldukça yormuştur fakat  Kara Memiş kişiliğini ve karakterini   bozmamıştır ve bir gün   bu esaretten kurtulacağını ,  Osmanlı gemilerinin onu bu esaretten kurtaracağını düşünerek   teselli etmiştir.
Kara Memiş’in uzun seneler  sonra yaşlanması üzerine   gemiciler Osmanlı gemicisi olan Karar Memiş’i   bir adaya bırakıp terk etmişlerdir. Bu adada kaldığı zaman  içinde gözünü   almayan Kara Memiş     asla umudunu yitirmemiştir .  günlerden bir gün bir Osmanlı gemisinin yaklaştığını görmüştür .  bu geminin kaptanı da yıllardır görmediği oğlu Turgut çıkmıştır.


Forsa hikayesi özeti
      Günlerden bir gün   Memiş Osmanlı Devleti'nin düşmanı olan gemilere esir düşmüş ve bu şekilde uzun seneler  boyunca korsan gemilerinde esir olarak hayatına devam etmiştir. Vatan millet özlemi  Kara Memişin içinde bir çığ gibi büyümüştür fakat Kara Memiş hiç bir vakit  umudunu yitirmemiştir, ona göre bir gün Osmanlı gemileri bu korsan gemilerine   gelecek onları yenecek ve Kara Memişi kurtaracaktır.

Kara memiş   yaşlanmaya başlamıştır,   korsanların işine gelmediğinden bir gün ansızın Osmanlı Gemicisi olan Kara Memişi yalnız  bir adaya bırakarak uzaklaşmıştır. Kara Memiş her şeye rağmen umudunu yitirmemiş günlerde aylarca gözlerini ufka dikmiştir.   birgün bir Osmanlı gemisi ufukta görünmüş ve Kara Memişi ıssız adadan kurtarmıştır. Bu Osmanlı gemisinin Kaptanı ise Kara Memişin yıllardır görmediği oğlu Turgut muş.
Share:

3 yorum:

  1. abi efso ama uzun biraz kısaltsak iyi olur

    YanıtlaSil
  2. abi müq olmş ama keşke daha kız olsaymış ama ellerine sağlık

    YanıtlaSil

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.