kim takar salatalık kralı kitabının özeti


KİM TAKAR SALATALIK KRAL’I KİTABININ ÖZET

 Wolfgang ile  ailesi bir Paskalya pazarında kahvaltı hazırlığı yapar iken mutfaktan gelen gürültü sonrası mutfaktaki Salatalık Kral’la karşılaşırlar. Salatalık Kral, yerinden  sürgün edilmiştir. Halkı artık Salatalık Kral’ın yönetimini hiç istememektedir. Aile mutfaktan çıkan yaratığın gerçekliğini tartışadursun evlerinin bodrumunda yaşayan bir halkın varlığı onları   şaşkınlığa sürükler.
Salatalık Kral’ın gelmesiyle    evin içindeki düzen bozulur. Salatalık Kral evin içinde yaşanan iletişimsizliği körükleyerek babayı kendi tarafına  çeker. Çocuklar ve anne Salatalık Kral’dan rahatsız olur iken baba Salatalık Kral’ın kendisine söylediği yalanlara inanarak onu her daim destekler. Salatalık Kral babayı iş yerinde yükseltebileceği yalanı ile  kandırmıştır.
Bir gün Wolfgang evin bodrumuna iner ,  orada Kumi-Oriler ile karşılaşır. Kumi-Orilerin başından geçenleri dinleyince   yardım etme kararı alır ve Martina’nın da desteğiyle Kumi-Oriler için oyuncak   toplamaya başlarlar. Kumi-Oriler   oyuncak eşyalarla evin bodrumunda   patatesleri yetiştirecekler, kendilerine  hastane gibi binalar inşa edeceklerdir.
Wolfgang, okulda   mutlu değildir çünkü matematik dersinde ödevlerini yapmadığı , babasına ödevlerini gösterip imzalatamadığı için ödevleri   iki katıyla çarpılır. Bu neden ile Wolfgang okula gitmek istememekte öğretmeniyle karşılaşmaktan korkmaktadır. Matematik dersini ablasının   yardımlarıyla düzeltmeyi umut etmektedir.
Salatalık Kral’la baba gizli   şekilde planlar yapmaktadır. Planları bodrum kata su basarak Kumi-Orileri öldürmek ,  Salatalık Kral’ın tekrar hüküm sürmesini sağlamaktır.   bu planları Niki tarafından öğrenilince Wolfgang ,  Martina bu planı Niki’den zorla da olsa öğrenirler.
Bir akşam baba ile tartışan çocuklar babaya Salatalık Kral’ın   kötü biri olduğunu anlatmaya çalışırlar. Baba onlara inanmasam da krala   güveni yıkılmıştır. Salatalık Kral’ın söylediklerini anlamak için kendisine söylediği iş yerinin bodrumunda yaşayan kendisine yardım edecek olan   başka salatalık kralı görmeye gider. Gittiği bodrumda salatalık kral yoktur. Yabanileşmiş Kumi-Oriler babaya saldırır ,  yaralarlar. Böylece baba da   fark etmiş olur.
Kitabın son bölümünde Niki, Salatalık Kral’ı evden dışarı çıkarır ,  ev eski haline   döner.


Share:

1 yorum:

  1. Güzel,son kısmı tek cümleyle değilde 2-3 cümleyle yazabilirdin👍👎👍👎✋👍👍

    YanıtlaSil

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.