masal masal içinde kitap özeti


MASAL MASAL İÇİNDE KİTAP ÖZETİ
Masal Masal İçinde, yalnız  çocuklar için olmayıp yetişkinlerin de   ilgisini çekecek bir kitap. Uzun bir zaman  sonra masal okumanın keyfine varılacak ender eserlerden biri. Kitabın böyle iyi   olması onun ülkemizdeki birçok okulda okutulmasını sağlamış, hatta sadece yurt içinde kalmayıp yurtdışında da okullarda okutulan bir kitap durumuna gelmesini sağlamıştır.

Ana ekseninde padişah ve vezirinin öyküsünü anlatan masal içerisinde 5  farklı masalı daha barındırır. Elbette bu masalların hepsi  bize bir ders vermekten geri de kalmaz. Hayatın  içinden fırlayan masallar   gerçekçiliği ile günümüz dünyasına ve insanına da ayna tutar niteliktedir.

Birinci masal Şapkacı’nın hazin hikayesini  anlatır bize. Şapkacı’nın düşüncesizce davranışları kendine bir aile dramı olarak   döner. Bin düşün bir söyle, bu öyküde bize verilen öğütlerden yalnızca biridir.

İkinci masal, genç   Müezzin’in başından geçenleri gerçeklikle hayal arasındaki olaylarla anlatır. Gerçekliğin ve hayalin   karıştığı bu masalda genç Müezzin ne yazık ki verdiği sözü tutamaz, daha çoğunu  ister ve gerekli sabrı gösteremez. Bu durum onun elde edebileceği her şeyin bir anda elinden kayıp gitmesine sebep  olur. Bu masalın temel öğüdü ise sabreden derviş muradına ermiştir.

Üçüncü masal maharetli  bir Demirci’yi anlatır bize. Demirci her ne kadar işinde mahir de olsa elindekini paylaşmayı bilmez. Paylaşmaktansa elindeki her şeyi kendine saklamak isteyen Demirci karşısına çıkan olanakları  göremez. Bu masalda paylaşmanın değerini öğütler.

Dördüncü masalda ailesinin lafını  dinlemeyen genç bir kuyumcu anlatılır. Babasının lafını  dinlemeyen genç kuyumcu elinde avucunda ne varsa arkadaşları ile  harcar ama bir gün parası bitince yalnız kalacaktır. Bu masalın verdiği ders ise hazıra dağlar dayanmazdır.

Beşinci masal çok  akıllı ve zengin bir Köradam hakkındadır. Kendisine verilenle yetinmeyip daha fazlasını isteyen adam zenginliğe kavuşur ancak bu uğurda gözlerini kaybeder. Bu masalın öğüdü ise aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz.

Share:

6 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.