sadako ve kağıttan bin turna kuşu kitap özeti


SADAKO  VE KAĞITTAN BİN TURNA KUŞU KİTAP ÖZETİ
Sadako on iki yaşında bir çocuktur ve kardeşleriyle beraber  mutlu bir yaşantısı vardır.  Ülke 2. Dünya savaşının   etkisini sarmaya çalışmaktadır. Radyasyondan yanmış ,  yara izi olan insanlardan   kaçan sadako bu etkinin kendisine de bulaşmış olacağını   düşünmez.  
Sadako iyi   koşucudur ve sınıfında da koşu yarışmalarına katılmaya çalışmaktadır. Uzun   uğraştan sonra da dereceye girer, sınıfını koşu yarışmalarında   güzel temsil eder. Fakat  iyi bir sporcu olmasına rağmen   başlayan baş dönmeleri onu rahatsız etmektedir. Bir gün   bayılır.
Bebekliğinden beri korktuğu   yıkıcı bombanın etkisini kendi de yaşadığını öğrenir.   Lösemi olmuştur. Sadako için   hastane günleri başlamıştır ve sadako zaman zaman   ailesini özlemektedir. Doktorlar onu   kontrol etmeye başlamıştır. Bir gün arkadaşı ona kağıttan turna kuşu yapmasını öğretir ,  ona derki bin tane turna kuşu yaparsan tanrılar seni görür , der. Sadako tanrıya iyileşmesi için dua eder ve   yapmaya başlar.  bir gün kendisine gelen hediye paketlerinden birinde altından yapılmışı dahi  çıkmıştır. Yaptığı   turna kuşunu hemşirenin yardımı ile tavana asar. Fakat  yüzlerce daha yapması gerekmektedir.
Günler geçtikçe sadako   zayıflar artık güçten düşmüştür. Dayanamayacak hale gelir ve   bedeni artık yaşayamaz ve ölür. Ailesi   üzülmüşlerdir.  Sınıf arkadaşları Sadako’nun tamamlayamadığı   turna kuşunu yaparak mezarına koyarlar. Artık sadakonun mezarında 1000   turna kuşu olmuştur.
Bu eser yazıldıktan sonra   dünya sadako’yu öğrenir ve insanlar   kağıttan turna kuşu göndermeye devam ederler.  Gelen turna kuşlarını Japonlar  bir fanus’un içine koyarlar. Sadako’nun   hüzünlü hikayesin den sonra Turna kuşu nükleer silahsızlanmanın semboü olmuştur.Bugün ABD de   barış parkı içerisinden Sadako’nun heykeli bulunmaktadır.
Sadako’nun son yapabildiği Turna kuşu 644 tür.

Yazar: Eleanor Coerr
  Eleanor Coerr, Japonya’yı ilk kez 1949 yılında ziyaret eder. Çocukluğundan beri Japon kültürüne ilgi duyan  , çalıştığı Ottawa Journal adlı gazetede yayımlanmak üzere,   halkıyla röportaj yapmakla yükümlüdür. Gençlik coşkusuyla başladığı   görev, Japonyayı o zamanda  akıcı İngilizce konuşan birini bulamadığı için hüsranla sonuçlanır. Ülkeye  geri dönmektense   bir çiftlikte yaşamaya başlar. Burada, sonradan hayatı  boyunca dostu olacak bir ailenin yanında kalır.
Bu aileden yola çıkarak yazdığı ilk kitabını 1953 yılında yayımlanır.
Sonraki seneler  boyunca, japonya’da seyahat eder. En güçü  1963’te yaptığı  Hiroşima gezisidir.  Okuduğu ve dinlediği atom bombası öyküleri karşısında sarsılır,.
Coerr, Hiroşima’nın yeniden inşa edildiğini görür , şehrin ortasındaki barış parkı’a da sadako sasaki ‘ye adanmış   kağıt turnayla süslü bir anıtın dikildiğini fark eder. Anısına barış heykeli dikilmiş olan bu   kızın öyküsünden etkilenir. 1  yıl sonra Sadako’nun Kokeşi isimli  günlüğünü elde eder. Ki kokeşi bu kitabın temelini oluşturur. Sadako  , 1977 yılında ABD ‘de, 1981 de ise Avusturalya’da yayımlanır. Kitap kısa bir sürede çok  satar.
Sadako ve bin turna kuşu, 1981 senesinde  Batı Avustralya genç yazarlar ödülünü kazanır.


Share:

4 yorum:

  1. çok güzel bir kitap almanızı tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  2. ben kitabı aldım okudum ve beğendim çok güzel ve duygusal bir kitap tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  3. boş kitap tavsiye etmem

    YanıtlaSil
  4. ben bu kidabı öneririm kitabı almadım pdf olarakda indiremedim bilgisayarıma ama, youtube dan dinledim çok güzel ve duygusal bir kitap (ben bile youtube dan dinlerken ağlayasım geldi)

    YanıtlaSil

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.