yonca kız kitabının kısa özeti


YONCA KIZ KİTAP  ÖZETİ

Yonca Kız’ın yaşadığı yerde  çocuklar oyun oynamasını bilmezler ama  o bölgeye has işleri iyi yaparlardı. Evin erkekleri   kentlere para kazanmak için giderlerken ,  ev hanımları tezgahlarının başına geçip   gayretle çalışırlardı. Yonca Kız’ın annesinin   Gonca, babası ise Mehmet idi. Yonca Kız   yeni doğmuşken Kale kasabasında yerleştikleri yer heyelan bölgesi olarak kabul edildi ,  evlerinden çıkmak zorunda kaldılar. Bu bölgede yaşayan erkekler üç sene  boyunca burada yapılan yeni binaların inşaat işlerinde çalıştı . binalar tamamlandıktan sonra   yeni evlerde oturmak için para istenince   Mehmet ailesini alarak İzmir’e gitmek  zorunda kaldı.
Yonca Kız   şehirden oldukça etkilenmişti ve meraklı gözlerle   gözlüyordu. İzmir’de bulunan akrabaları   İbrahim Bey onları bir akrabaları gibi değil   onlara  yabancı gibi karşıladı Mehmet’e kapıcılık işini veren İbrahim Bey Yonca Kız’ın annesi   ise köşkte çalışacağını söyledi.
  Yonca Kız ve ailesi ibrahim Bey’in eşi ,  kızı tarafından da samimi karşılanmasa da Mehmet’in teyzesi olan Ayşe Hanım ve köşk çalışanlarından Arap Sultan Bacı   içten karşıladı. Böylece Yonca Kız   köşkteki hayatları başlıyordu. Ama Yonca Kız ve ailesinin   hayatları fazla uzun sürmedi. Bir gün İbrahim Bey’in kızı Şehvar’ın oyuncaklarını kırıp Yonca Kız’a iftira atması ile beraber  gelen ev hanımının tepkisi nedeni ile  Yonca kız ve annesi Gonca uzun ağladı. Akşam durumu öğrenen Yonca Kız’ın babası köşkten ayrılma kararı aldı .    Kapıcılıktan da ayrılan Mehmet Torlak İbrahim Bey’in fabrikasına  girdi. Yonca Kız ve ailesinin köşkten ayrılmasına en çok   Mehmet Torlak’ın teyzesi Ayşe Hanım üzülmüştü.  
Mehmet   fabrikada çalışan   işçiler gibi Boğaziçi’nde bulunan yere gecekondu   istiyordu. Arsa işini ayarlamıştı ama  evi yapacak parası yoktu ve   yapacağını bilmiyordu. Evin nasıl yapılacağı konusunda     tavsiye aldıktan sonra para bulmak için Ayşe teyzesinin yanına gitti .  ona İbrahim Bey’in kendisine para verip vermeyeceğini sordu . Ayşe Hanım İbrahim Bey’in para vereceğini gidip kendisiyle görüşmesini söyler. İbrahim Bey’in yanına giden Mehmet   bu kez farklı bir İbrahim Bey görür karşısında. O   soğuk davranan İbrahim Bey yerine   candan davranan ve parayı veren aynı zamanda ne zaman ihtiyacı olursa gelip isteyebileceğini söyleyen   İbrahim   vardır karşısında.  
Paranın bulunmasıyla   neşelenen Yonca Kız’ın ailesinde   mutluluk rüzgarı esmeye başladı. Ertesi gün evin yapılacağı yere giden Mehmet   evin bulunduğu yerin başkaları tarafından alındığını görür kavgaya dönen tartışmada Mehmet   bulunamayan bir kişi tarafından öldürülür. Gonca   çılgına döner kendisini yerden yere vurur. Henüz durumu anlayacak yaşta olmayan Yonca   ise durumu kavrayamaz . söyleyenlerin dediği gibi babasının cennete gideceğine inanır ama  sonradan cennete gidenlerin bir daha gelmeyeceğini öğrenince o da kendini tutamaz  .  
Mehmet  ölüm haberi Ayşe teyzesini de çok üzmüştü. İbrahim Bey’in eşi yüzünden yani gelinden   Yonca Kız ve annesi Gonca’yı   alamıyordu. Bu duruma çare   Bursa’da bulunan ve evladı olmayan kardeşi Hatica   geldi.  
Yonca Kız’ın annesi Gonca başlarda gitmek istemedi ama  sonrasında böylesi bir durumun kızı Yonca Kız için iyi  olacağını ve onun geleceğini düşünmesi gerektiğini bildi ,  kabul etti. Bursa’ya koca ninesi Hatice Hanım’ın dizinde giden Yonca Kız aynı  İzmir’e ilk geldiklerindeki meraklı bakışları gibi Bursa yolculuğunda da meraklı bakışlarla yolları izliyordu. Konağa geldiklerinde odasında   bir bebek oyuncak onu bekliyordu.  
Yeni yerlerinde   mutlu bir hayat onları bekliyordu.  


Share:

2 yorum:

  1. YONCA KIZ KITABININ İÇİNDE BIRDEN FAZLA HİKAYE VAR AMA BURDA BİR KİTAP ÖZETİ VAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır, kitapta bölümler var. Burada tüm bölümlerin özeti verilmiş canım :)

      Sil

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.