charlie’nin büyük cam asansörü kitabının özeti


CHARLİE’NİN BÜYÜK CAM ASANSÖRÜ KİTABININ ÖZETİ

 

Charlie  , ailesi ile zor bir şekilde geçinen yoksul  bir çocuktur. Tüm dünya ve Charlie, çikolata fabrikasıyla zengin olmuş Willy Wonka’nın   esrarengiz ve senelerdir  kapalı olan fabrikasını merak etmektedir. Fakat  bir gün Willy Wonka beş  çikolata ambalajının altına altın bilet saklamıştır.
   Altın biletleri bulan beş  çocuk fabrikaya girme hakkına sahip olacak ve içlerinden biri hayallerinin ötesinde   dünyaya kavuşacaktır.   Charlie   çikolata alamayacak kadar yoksul  olmalarına rağmen o fabrikaya girmek için her şeyi  yapacaktır.Ve Charlie fabrikaya büyükbabasıyla beraber  girer. Onlar gibi 4  çocuk daha. Bu çocuklar:Veruca , Violet , Augustus ile  Mike’dır.Charlie öbür  çocuklara göre daha akıllı ve tok gözlüdür.Veruca   fabrikadaki her şeyi ister,çok şımarıktır ve zengindir. Mike televizyon bağımlısı bir çocuk , Violet sakız delisi   bir kız , Augustust ise aç gözlü her şeyi yemek isteyen   çocuktur. Çocuklar fabrikayı dolaşır iken Wonka onları Umpa-Lumpa’larıyla tanıştırıken çikolata yemeyi çok seven Augustus aç gözlülük yaparak çikolata gölüne dalar .Wonka ona gitmemesini söylemiştir fakat  o gider. Yanlışlıkla çikolata gölüne düşen Augustus   makine tarafından çikolata süzme yerine gider. Geriye kalır dört  çocuk. Sakız çiğnemeyi çok seven Violet   Wonka’nın icadı olan doyurucu sakızı  çiğner.Çiğnediği sakız onu şişirir ve   böğürtlen gibi şişer,aynı anda  mor olur. Hayvanları bir eğlence aracı olarak kullanan Veruca   fındık kemiren çalışkan sincapları görerek onlardan birini almak ister fakat  sincaplar buna izin vermez   Veruca’ya saldırırlar.Veruca’nın iyi bir ceviz olmadığını düşünürler. Onu bozuk cevizlerin gittiği yere çöpe atarlar.Babası da onun gittiği yere gider. Geriye Charlie ile  Mike kalmıştır.Mike teknolojik aletleri çok seven   çocuktur. Wonka çikolata ışınlama televizyonunu onlara tanıtır iken Mike   ışınlanmak ister. Işınlandıktan sonra Mike   küçülür ve onu uzatma makinasına götürürler. Geriye bir  Charlie kalmıştır. Wonka büyük cam asansörle Charlie’lerin gecekondu evine doğru gider. Charlie’ye bir öneride  bulunmuştur Wonka. Öneri  şudur : ” Ya aileni bırakıp fabrikaya sahip olacaksın , ya da ailenle yoksulluk  içinde yaşayacaksın. ” Charlie ailesine   bağlı olan bir çocuk olduğu için öneriyi  hiç düşünmeden reddeder.Wonka kulaklarına inanamaz. Çünkü Charlie   reddedemeyeceği bir teklifi reddedmiştir.Wonka’nın çikolataları artık eskisi kadar güzel olmaz ve Wonka iflas eder.
Charlie’nin babası ise   iyi bir iş sahibi olmuş ve aldığı maaş da   güzeldir.Charlie ve ailesi fakirlikten kurtulup mutlu mesut yaşarlar. Bir gün ayakkabısını boyadığı   adamla Wonka fabrikası hakkında konuşur iken Charlie onun Willy Wonka olduğunu anlar ve ona öneride  bulunur. İyi çikolatalar üretebilmesi için dişçi olan babası ile görüşmesi gerektiğini söyler . Bunu bir  başına yapacak cesareti olmayan Wonka Charlie ile birlikte  babasını ziyarete gider. İlk gördüğünde onu tanımayan babası onu   dişlerinden tanır. Aralarındaki küskünlüğü giderirler. Ailenin hayatta önemli   olduğunu bu olaydan sonra anlayan Wonka öneriyi  değiştirerek Charlie’ye hem fabrikada çalışabileceğini hem de ailesini görebileceğini söyler.  

Charlie’nin Büyük Cam Asansörü Kitabının Özeti

Charlie’nin Büyük Cam Asansörü Kitabının  kısa Özeti

Charlie’nin Büyük Cam Asansörü Kitabı



Share:

4 yorum:

  1. bu özet charlienin çikolata fabrikasının özeti

    YanıtlaSil
  2. Yaa offf yarım saattir arıyorum bumu yani

    YanıtlaSil

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.