mahalle sineması kitap özeti kısa sevim ak


             MAHALLE SİNEMASI ÖZETİ

           SEVİM AK MAHALLE SİNEMASI

mahalle sineması kitap özeti kısa sevim ak,mahalle sineması hikaye özeti,mahalle sineması uzun özet,mahalle sineması kişiler, 
Küçük kız, arkadaşı Emre'yle sinemaya gitmek ister ama  parası yoktur. Bu yüzden babasından para ister fakat  babası para vermez. Küçük kız da Emre de sinemaya gidemedikleri için   üzülürler. 

Sonra akıllarına bir şey  gelir. Mahallelerine   taşınan komşuları Artist Kenan, kendisine hoş geldin ziyaretine gelenlere de film izletmektedir. Çocuklar Artist Kenan'a hoş geldin ziyaretine giderler. Artist Kenan çocukları   güzel karşılar. Onlara çizgi film açar, dahası  kakaolu süt dahi  ikram eder. Sonra   muhabbet ederler. Kenan Amca çocuklara bir sinema salonu açmayı önerir. Çocuklar   sevinip kabul ederler. Küçük kızların odunluğuna gidip   temizlerler. Tanıdıklardan topladıkları eşyalarla güzel   sinema salonu kurarlar. Kenan Amca sinema salonunu   beğenir ve makinesini salona getirir. Ardından,   önce hangi filmi oynatacaklarına ve biletlerin ücretine  karar verirler. Kenan ,  çocuklara film için afiş hazırlamalarını söyler ;  bilet olarak satmaları için bir   verir. Çocuklar afişleri hazırlayıp değişik  yerlere asarlar ve biletlerin hepsini satarlar. Filmin gösterim zamanı  gelince salon   dolar. Bir gün Kenan Amca'ya mektup gelene dek  günler böyle geçer. Küçük kız, mektubu Kenan Amca'ya götürür, Kenan Amca güzel   haber alır. Ertesi gün 2  film oynatırlar ve filmden sonra bir   pasta  keserler. O sırada Kenan Amca ailesinin, kendisini yine  Adana'ya çağırdığını söyler. Çocuklar   üzülseler de bir şey diyemezler. Kenan   gittikten sonra sinema salonunu   düzenlemeye karar verirler.   tiyatro oynarlar. Çocukların tiyatrosu da filmler kadar alaka  görür.

AYAKKABI TAMİRCİSİ

       Küçük kızın pantolonu yırtılır. Annesi tamir etmek için deri parçaları bulmasını söyler. Bunun üzerine   kız ayakkabı tamircisine gider. Tamirciye pantolonunu gösterip kendisinde   deri bulunup bulunmadığını sorar. Tamirci,   kızla konuşur ve pantolonunu tamir eder.   kız tamircinin dükkanındaki oyuncakları görür ve tamircinin   görmediği bir torunu olduğunu öğrenir. Tamirci için üzülür. Tamirci   kızdan arada sırada kendisini ziyaret etmesini ister. Küçük kız da kabul eder.

Kuşlar Kralı Nikola

  kız, mahalleye yeni taşınan Cem ile tanışır. Cem değişik  bir çocuktur, diğer çocuklarla oynamamaktadır. Bir gün   kız Cem'in bir kuş gibi kanat çırptığını görür. Biraz konuşurlar, Cem küçük kıza kuş olmak istediğini söyler. Dahası  kanat yaptığını, uçmayı deneyeceğini anlatır.   kız Cem'in uçmayı deneyeceği gün Cem'i izlemeye gider. Cem kanatlarını takıp evlerinin balkonundan atlar ,  telefon tellerine takılır. Herkes  kurtarmak için seferber olur. Cem telefon tellerinden kurtulur ve öğütlerden  sonra küçük kızın yardımıyla evine gider. Yolda değişik  bir adam onlarla konuşur. Kuşları seviyorsa evine gelebileceğini, evinde   kuşlar olduğunu söyler. Cem   meraklanır ve   adamın evine gider. Bir gün   kız pencereden Cem'i görür. Ne zamandır ondan haber alamadığı için   inip garip adamın evine gidip gitmediğini sorar. Cem   adamın evine gittiğini ve artık   adam gibi yani Kuşlar Kralı Nikola gibi kuşlar kralı olmak istediğini söyler.   kızı Kuşlar Kralı Nikola'nın evine götürür.

PEMBE HALA

  kız ara sıra onları ziyarete gelen halasını pek sevmez. Bir gün   onlara, uzun süre kalmaya gelir. Küçük kız halasının çok değişik  olduğunu düşünür. Halasının bütün eşyaları pembedir, bu yüzden de ona Pembe Hala ismini  takar. Halasıyla arası   iyi değildir çünkü halası onun yaptığı bütün  yaramazlıkları anlar. Küçük kız bu sebeple  halasının falcı olduğunu sanır. Bir akşam annesi ile  babası bir yere gider. Küçük kız halasıyla yalnız kalır ve   yatar. Ama gök gürültüsüyle uyanır,   korkar. Halası küçük kızın yanına gelip   sakinleştirir. O gece küçük kız halasını sevmeye başlar. Birkaç gün zaman  halasının doğum gününü kutlarlar,   kız halasına falcı küresi hediye eder. Halası gittikten sonra, babası doğum gününde   kıza bisiklet alır. Halası da bisikletli   fotoğraf göndererek kızın doğum gününü kutlar.

YENİ MODA KUAFÖR

  kız annesiyle mahalledeki   kuaföre gider. Annesi istediği için kuaför, annesinden sonra küçük kızın da saçını keseceğini söyler.   kız kuaförlerin saçlarını çok kısa kestiğinden şikayetçi olur ve   kestirmek istemez. Kuaför   kıza dergiden bir model gösterir ve beğenirse   onun gibi keseceğini söyler.   kız modeli beğenir ve kabul eder. Kuaför mahallelerinde çok uzun zaman  kalmasa da küçük kız ilk kez  bir kuaförden ağlamadan çıktığı için onu  unutmaz.


Share:

8 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.