kaptan grantın çocukları kısa kitap özeti


kaptan grantın çocukları kısa kitap özeti,kaptan grantın çocukları uzun özet,kaptan grantın çocukları konusu,
KAPTAN GRANTIN ÇOCUKLARI KISA KİTAP ÖZETİ
   1865 yılında Pasifik Okyanusu’nda   hortum garip uğultularla devam etmektedir.Bu hortumun içinde top gibi   balon vardır.Balonun içinde 5  kişi vardır.Balon denize   yakındır. Bu yüzden yolcular ceplerindeki   paralara varıncaya dek her şeyi   atarlar.Yolcular   sonunda balonun sepetini atmaya karar verirler.Bunun sonucunda balon yelken misali  rüzgarın etkisiyle yükselmeye başlar ve yolcuları   adaya çıkarır.Balonda 5  kişi olan yolcular adada 4  kişilerdir. Mühendis Smith ve   köpeği   Top kaybolmuştur.

1865   şubat ayında Amerikan iç savaşı sürer .Kuzeyli General Grant, Richmont kentini kurtarmak ister iken bir çok subayı ile düşmanın eline rehin  olarak düşmüştür.Bu insanlar yardım almak için   balona binmişlerdir. Ama  hortum bu insanları bu   adaya düşürmüştür.Yolculardan biri   Cyrus Smith’tir.Mühendis ve bilim adamıdır.Yolculardan öteki  New York Herald gazetesinde görev  yapan Gideon Spilet’tir.Cyrus Smith yanındaki   uşağının özgürlüğünü bağışlamıştır. Lakin    uşak olan Nebukadnazar efendisini tek  bırakmamıştır.Diğer bir yolcu ise   denizci olan Pencroff’tur.
Adaya ayak basan yolculardan
  Pencroff hemen bir ada üzerinde olduklarını anlamıştır.Yolcular   arama işini geç olduğu için ertesi güne bırakmışlardır.Ertesi gün   efendisini büyük bir umutla arar. Arkasında   Pencroff, Spilet ve Herbert gelir. Lakin  hiç kimseyi bulamazlar.
Arama bittikten sonra Pencroff’un bulduğu
  kayalardan oluşan mağarayı ev  olarak kullanırlar.
Ertesi gün yolcular
köpek   sesiyle uyanırlar.Bu duydukları ses Top’un sesidir.Hemen sesin geldiği yere  doğru giderler ve orada Top’u ve Cyrus Smith’i buldular.Ertesi gün kendini   ayağa kalkar ve daha sonra hep beraber   incelerler.  Cyrus Smith uzun süre daha bu adada kalacaklarını söyler. Yolcular   adaya Lincoln adını verirler.
Yolcular
  bıçak, fırın, körük, demir,çelik ve çelik baltalar yaparlar.
  Pencroff’un yiyeceğinin içinden bir kurşun çıkar ve   şaşırırlar.Bunun sonucunda Smith   adaya insan uğradığını düşünür.
Bir gün yiyecek bulma işinden dönenler
evlerinde  birilerinin olduğunu anlarlar. Eve  bakarlar ve bir çok maymun görürler.Maymunların hepsi kaçar lakin  bir tanesini kaçmayı başaramaz.Yolcular   maymunu eğitmeye karar verirler.
Bir gün Mühendis Smith sekstans yapar ve bulundukların yerin
konumunu  ölçer. .Ancak atlasta bu ölçülerde bir alan  olmadığını görürler.Bu ölçülere en yakın olan yer Tabor Adası’dır.
Uzun bir
zaman  uğraştıkları gemiyi en sonunda yaparlar ve geminin adını “Uğurlar Olsun” koyarlar.  denizde bir şişe bulurlar.Şişede “kazaya uğradım… .Yolcular bu kazazedeyi bulmaya karar verirler.
Ertesi gün Pencroff, Herbert
,  Spilet yla çıkarlar.Tabor Adası’nda kazazedeyi bulurlar ve kazazedeyi   adalarına getirirler.Adam adını Ayrton olduğunu söyler ve   şöyle devam eder:
-20 Aralık 1854 yılında İskoçyalı Lord Glenervan “Duncan” adlı buharlı gemisiyle Avustralya önlerine demir attı.Gemide Fransız coğrafya bilgini, lordun karısı,İngiliz ordusundan bir yüzbaşı ve Kaptan Grant’ın çocukları olan bir genç kız ve çocuk vardı.Bir gün üzerinde boylamı yazmayan ancak enlemi 37 derece olan bir mesaj buldular.İşte gemi Kaptan Grant’ı aramak için Avustralya’ya gelmişti.Lord ve arkadaşları bir çiftliğe geldi.Ben bu çiftlikte çalışır gibi yapıyordum.Gerçek amacımız ise birer haydut olan arkadaşlarımızla çiftliği yağmalamaktı.Lord’a Kaptan Grant’ın tayfalarında olduğumu söyledim ve gemide ayaklanma çıkardım.Daha sonra Duncan’ı ele geçirmek istedim.Duncan’ın kaptanına lordun ağzından bir mektup yazdırdım.Daha sonra gerçek kimliğim anlaşılınca Melbourne’ye gelip mektubu Kaptan Austin’e verdim.Ancak Fransız coğrafya bilgini mektubu yanlış yazdı ve böylece ben de yakalandın.Lord, Kaptan Grant hakkında bütün bildiklerimi anlatmamı istedi.Ona karşılık ben de beni yalnız bir adaya bırakmalarını istedim.Lord, sözünde durdu ve Tabor Adası’na bıraktı.Şans eseri Kaptan Grant ve iki denizciyle bu adada karşılaştık.
Bir gün adaya gelen korsanlar Ayrton’ı kaçırırlar ve adanın her yerini yakarlar.Bu sırada incelemede olan yolculara bir not gelir ve Ayrton’ı ararlar ve onu bir kulübede bulurlar.Korsanlar ise ölürler.Ayrton’ın korsanların nasıl öldüğüne bir anlam veremez.
Bir sabah dağın zirvesinden beyaz dumanların yükseldiğini görürler.Smith, “yanardağ faaliyetini gösterecek” der.Mühendis teller yardımı ile bir telgraf yapar ve telgraftan “çabuk çiftliğe gelin” diye bir mesaj gelir.Yolcular hep birlikte çiftliğe giderler.Dev bir mağaranın içine girerler.Kayığa binip bir gemiye yaklaşmışlardır.
Geminin içine giren yolculardan Mühendis Smith:
-Kaptan Nemo!
Bizi çağırmıştınız işte geldik.
-Demek adımı biliyorsun
-
Tek  bu kadar da değil.Geminizin adı da Natilus.
Kaptan Nemo sinsi bir hastalığın pençesi altındaydı.Kaptan Nemo öyküsünü anlatır ve sonra “Eee!..şimdi söyleyin bakalım benim hakkımda ne düşünüyorsunuz?” der ve ölür.
Dışarı çıktıktan sonra Smith yanardağın
harekete  geçeceğini söyler.Ertesi gün yanardağda büyük   patlama olur.Tam patlama sırasında Ayrton Duncan gemisini görür.Duncan gemisi Kaptan Grant’ın oğlu Robert’ın yönetimindeydi.Kaptan Robert Kaptan Nemo’nun   fedakarlık yaparak Tabor Adası’na bir mesaj bıralır.Robert da bu mesaja göre bu adaya gelir ve tüm  yolcuları alıp Amerika’ya geri getirir.
Amerika’ya gelen yolcular burada da
  ayrılmazlar.
Geniş bir çiftlik alarak burada çalışırlar.Spilet de “Yeni Lincoln Postası”adıyla yeni bir gazete çıkarır.
Bu yolcular kalan hayatlarına böyle güzel bir
anı  eklemiş oldular.

Share:

3 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.