arkadaşıma veda kısa kitap özeti


ARKADAŞIMA VEDA KISA KİTAP ÖZETİ ZÜLFÜ LİVANELİ
    Zülfü Livaneli Atatürk’ün yardımcısı Salih Bozok’un dilinden Mustafa Kemal’in yaşam  hikâyesini anlatıyor. Selanik’te tanışmalarından Atatürk’ün ölümüne kadar olan zamanda  Atatürk’ün yanında olan ve   tecrübelere tanıklık eden Salih Bozok’un gözünden yaşadıkları aktarılıyor.

       Kitaba   1938 tarihi ile giriş yapılıyor. O tarihte Dolmabahçe Sarayı’nda Atatürk’ün yardımcısı   BOZOK’un yaşadıkları anlatılıyor. Hayatının   büyük kısmını Atatürk ile beraber geçiren Salih BOZOK’un, Atatürk’ün   durumunun kötüye gitmesi, umutların tükenmesi üzerine hayatına son vermek istemesi ,  oğlu Muzaffer’e veda etmek için yazdığı mektup kitabı oluşturuyor.
Mektubunda, niçin  hayatına son vermek istediğine mantıklı bir açıklama yapabilmek için altı  yaşındayken Atatürk’le tanışmasından o zamana  kadar yaşadıklarını, Atatürk ile ne kadar yakın olduklarını, O öldükten sonra kendisinin de yaşayamayacağını söylüyor.
Mektubunu sonlandırırken, “O ne yaparsa yapsın, ben hep yanında oldum, hep onu izledim. Şimdi de izlemeliyim   başka bir yaşam şekli bilmiyorum. Belki şimdi verdiğim zor kararın sebebini  daha iyi anlıyorsundur, belki de beni anlaman için biraz daha büyümelisin.” der   mektubunu bitirir. Atatürk ile nasıl kan kardeşi olduklarını hatırlar. O zaman, “Artık bizi ölüm bile ayıramaz” demişlerdir. Atatürk’ün ölüme yaklaştığı o anlarda,   BOZOK da ölüme yürüyecekti ki dışarıdan bir koşuşturma   sesi duyuldu. Bu oğlunun sesiydi, gelecek güzel günlerin sesi.
“Babaaa! Babaaaa! Dur, yapmaaa!”


  Zülfü Livaneli bir ülkenin kurtuluş destanını anlatıyor. Yardımcısı   Bozok'un dilinden   lider Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşam  hikâyesi. Yüreği daima vatan sevgisiyle dolu 2  arkadaşın, hayallerini gerçekleştirmesi  . Canım yavrum, Ben yaşamım  boyunca  Atatürk'e sonsuz bir hayranlık duydum ve her zaman  onun izinden yürüdüm. Ne mutlu bana ki halkın,   liderine duyduğu derin sevgiye tanık oldum. Bu kitap, onu henüz 6  yasındayken Selanik'te tanıdığım ilk günden, Istanbul'da öldügü o acı güne kadar süren essiz dostluğumuzun hikâyesidir. Yüreği   vatan sevgisiyle dolu iki arkadasın, hayallerini gerçekleştirme hikâyesidir. Bu satırları bir ülkenin kurtuluş destanı olarak da okumanı dilerim. Senden tek istegim, onun ilkelerini iyi anlaman ve yurduna yarasır, çalıskan   insan olup siz gençlere emanet ettiği cumhuriyeti korumandır. 


Share:

18 yorum:

  1. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Bu özet mş karma karışık anlamadım...

    YanıtlaSil
  3. Herkese tavsiye ederim bu kitabı.Çocuğu olan aileler mutlaka çocuklarına okutsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuğu olan ailelere mühim tavsiyemiz Kuran ve Sünnete göre Çocuk Terbiyesi kitabını temin etmeleri olacaktır

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Yok kısa değil uppppp uzunn canımm

      Sil
  5. allahım gerçekten çok kısa ya

    YanıtlaSil
  6. süüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüü

    YanıtlaSil

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.