son adanın çocukları konusu ve özeti zülfü livaneli


son adanın çocukları konusu ve özeti zülfü  livaneli, son adanın çocukları kısa özet, son adanın çocukları kitabının kişileri,
SON ADA'NIN ÇOCUKLARI KONUSU VE ÖZETİ ZÜLFÜ  LİVANELİ
     Dünyanın en güzel adasında barış içinde yaşıyorduk bir arada.  Fakat  bir gün adaya esrarengiz bir adam geldi...   her şey değişti. Kimse yaklaşan tehlikenin farkında değildi. Bir adada   mutlu bir hayat sürerken adaya gelen gizemli bir kişinin tüm hayatlarını nasıl değiştirdiğini anlatan Son Ada’nın Çocukları, bir kişiye  karşı verilen mücadeleyi yine çok ince iğneleyici bir şekilde  anlatıyor.  

Son Adanın Çocukları, anlatımındaki sadeliğe karşın eşsiz  kurgusuyla bir solukta okunabilecek türden bir eser .  Son Adanın Çocukları,   mutlulukla bir araya gelmiş insanların yaşadığı, cennet gibi bir adada geçer. Adada toplam 40  aile yaşar ve her bir aileyi oturduğu evin numarası temsil eder. Güzel  bir yaşam anlayışının hüküm sürdüğü, paraya bile çok nadir  ihtiyaç duyulan,   gücün kullanılmadığı ada, diktatör bir başkanın emeklilik senelerini  geçirmek üzere adaya gelmesiyle sarsılır. 

Adadaki gerçek üstü  düzen ve dostluk anlayışı, zorba başkanın gelişiyle beraber  şekil değiştirir. Başkanın yaptığı ilk iş, ada insanları  tarafında çok sevilen, yol boyunca gölgelik yapan ağaçların budanması olur. Pek itiraz görmeyen bu dayatmanın sonrasında ise başkanın isteği  doğrultusunda yönetim kurulu oluşturulur. Başkan, ada halkını, adaya  medeniyet  getireceği düşüncesi  ile etkiler. Adanın asıl sahipleri olan martıları düşman ilan eder. Kurul kararı ile bu martıların öldürülmesi kararı alınır. Böylelikle martıların el koyduğu adanın   güzel koylarına 5  yıldızlı oteller yaptırılabilecektir. Bu duruma itiraz edenler olsa da adamın  gücü karşısında etkisiz kalırlar. Martıların katliamıyla   adada hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Martıları yok etmesi için buraya  tilkiler getirilmiştir. Bu yöntemle martılar azalır ama  bozulan doğa dengesi yılanların çoğalmasına sebep  olur. Yılanlar ada halkına zarar verince bir kişiye  danışılır. Uzman kişi adanın her yerine direkler diktirerek leyleklerin adaya yerleşmesini sağlamak ister. Leyleklerin yılan sayısını azaltacağını düşünür. Ama  leylekler adaya uğramazlar. Uzman ada halkını dolandırıp  kaçar. Ada halkı son ümit, başkanın yönlendirmesiyle ormanı kontrollüce yakıp sorunlarından   kurtulmak isterler. Fakat  yangın tüm adayı küle çevirir. Yangından geriye kıyıdaki tekne, bakkal ve en kıyıdaki 2  ev kalmıştır.

Başkanın 2  torununun dışında adada yaşayan 2  çocuk vardır. Bunlardan biri romanın anlatıcısı diğeri ise bakkalın dilsiz olan oğludur. Anlatıcının ve ailesinin mücadelesi, bakkalın oğlunun martıları yaşatma mücadelesi ; tüm adayı yaktıktan sonra gerçeği gören ada halkının   hikâyesi, başkanın adadan gitmesi ve geri kalanların bir fidan dikerek yitirdikleri adayı yeniden bulmalarıyla son bulur.

Share:

6 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.