Galata'nın Tembel Martısı Kitap Özeti

Galata'nın Tembel Martısı Kitap Özeti


             Rafet Bey   çocuklarına, eski bir arabada yaşayan çiçekçi Oktay Bey'in Konya'ya gidip akrabalarıyla yaşayacağını söyler. Lakin Hülya babasının aksine bu habere neredeyse hiç sevinmez. Çünkü Oktay Bey giderse, Oktay Bey'le yaşayan tembel martının yapayalnız kalacağını bilir. Rafet Bey ayrıca Galata Kulesi'nin onarılacağını ve bu tamirat sırasında güvenlik için kulenin etrafına koruyucu tül gerileceğini de söyler. Durumdan  haberdar olan Hülya bu haberden de hiç hoşlanmaz. Çünkü bu tül Galata Kulesi'ne yuva yapan ebabil kuşlarının yuvada kalan yavrularını beslemesine mani olacaktır. Böylece aç kalan yavru ebabil kuşları bir iki gün içinde ölecektir. Bu duruma mani olmak için ise tülün kaldırılması gerekir. Tülün kaldırılmasını sağlamak için hep beraber onarım çalışmasında görevli mimarla görüşürler. Ama ilk işinin heyecanı içinde olan mimar, bu durumu  ciddiye almaz.


Galata'nın Tembel Martısı Kitap Özeti,Galata'nın Tembel Martısı kısa  Kitap Özeti,Galata'nın Tembel Martısı uzun Özeti,Galata'nın Tembel Martısı konusu,KİTAP ÖZETLERİ,


                 Bunun üzerine Rafet Bey belediyeye gider. Lakin saatlerce pek çok kişiyle görüşmesine rağmen tülün kaldırılmasını sağlayamaz. O, belediyede çözüm ararken Emre ve Hülya da internet yoluyla sonuç ararlar. Emre binlerce kişiyi bu durumdan haberdar eder. Lakin  bu da tülün kaldırılması için çözüm olmaz.

               Ertesi gün   susuzluğa dayanamayan ilk yavru ebabil kuşu kuleden düşerek ölür. O sırada üzüntüyle ölen kuşa bakan Hülya başka bir kuşun da düştüğüne tanık  olur. Ama bu kez düşen kuş henüz yaşadığı için kuşu hemen annesinin veteriner kliniğine götürür. Ölü kuşu da yolda karşılaştığı mimarın avucuna koyar. Böylece mimar ne kadar büyük bir hata yaptığını anlayarak harekete geçer. Lakinbu kez de yetkililer mimarı dikkate almaz. Böylece Hülya güvercinlerini çağırır ve ölü kuşu belediyedeki bir yetkilinin görmesini sağlar. Ölü kuşu gören yetkili durumun ciddiyetini anlar ve tülün kaldırılmasını sağlar. Böylece yavru ebabil kuşları kurtulur.

            Hülya sevinçle  hayatına dönünce Oktay Bey'in gidişi ve kim olduğu belli olmayan tuhaf adamla ilgilenmeye başlar. Oktay Bey hakkında haddinden fazla şey bilen bu adam Hülya'yı çok meraklandırır. Sonunda Hülya, bu adamın Oktay Bey'in ta kendisi olduğunu anlayınca ona, neden kılık değiştirdiğini sorar. Böylece Oktay Bey'in küçük bir martıyı beslediğini ve bu yüzden martı ailesinin ona düşman olduğunu öğrenir. Oktay Bey'in  hiçbir yere gitmediğini, yalnızca kendisini nerede görse saldıran martılardan kurtulmak için sürekli kılık değiştirdiğini anlar. Bu yüzden de Oktay Bey'e yardım etmek ister.

             Hülya, Oktay Bey'in martılardan kurtulması için artık uçmayı bile unutan tembel  diğer martıların arasına karışması gerektiğini düşünür. Fikrini Oktay Bey'le ve abisi Emre'yle paylaşır. Emre bu sorunu çözebileceğinden emin olarak bir araç tasarlar. Uçak şeklindeki aracın alt kısmında 2 tane kıskaç bulunur. Emre uzaktan kumanda ile yönettiği aracıyla tembel martıyı yakalar ve aracı biraz yükseltip martıyı bırakır. Her gün yeniden yakaladığı martıyı devamlı biraz daha yukarıdan bırakmaya başlar. Sonunda tembel martı eskisi gibi uçar ve öteki martıların arasına karışır. Tembel martı öteki martıların arasına girince Oktay Bey de martılardan kurtularak eski haline döner.
Share:

11 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.