87 Oğuz Kitabının Özeti

 87 OĞUZ KİTAP ÖZETİ

87 oğuz kitabının kısa özeti,87 oğuz uzun özeti,87 oğuz hikaye özeti,87 oğuz konusu,87 oğuz kitabının kahramanları,KİTAP ÖZETLERİ,

        Sabah erken evde çalar saat çalmaktadır. Hanife Hanım saatin sesini duyunca şaşırır, tatlı uykusundan hiç uyanmak istememektedir. Oğuz'un saati ise annesinin uyumasına  müsaade etmeyecek şekilde çalmaktadır. Oldukça yaşlanmış olan Hanife Hanım Oğuz'u uyandırır. On yaşındaki Oğuz, bugün 4 ay sonra yeniden okula başlayacaktır. Bu yüzden heyecanlı ve mutludur. Annesi her zamankinin aksine onun için kahvaltı hazırlamıştır. Babası ona bir sürü nasihatte bulunur. Oğuz, her sene olduğu gibi bu sene de yeni defter ve kitap alamayacağını bilse de kendi kendine karar verir: Çok çalışacaktır.
         Okula  vardığında bütün arkadaşlarını görür ve çok mutlu olur. 87 numaralı Oğuz sınıfının en yaramaz; fakat en sevilen çocuklarından biridir. Pek çok arkadaşının tatilde büyüdüğünü fark eder. Bazılarında da daha değişik değişiklikler vardır. İlk derste öğretmenleri Nezihe Hanım da hepsine yeni ders yılında daha çok çalışmaları gerektiğini anlatır ve her birine sevgi  ile bakar. İlk ders genellikle sohbetle geçer. Oğuz, ilk gün evine gittiğinde evde  az yemek olduğunu görür. Bu duruma çok şaşırmaz. Annesi her zamanki gibi onun için özenerek yemek hazırlamamıştır. Oğuz da kalan az bir yemeğe bir sürü ekmek daldırıp üzerine de çokça su içince karnını doyurmuş olur. Odasının da sabah bıraktığı gibi olduğunu görür. Annesi yatağını toplamamıştır.  3 gün sonra Oğuz artık uyanmak için saati kurmak zorunda değildir. Kendiliğinden okuluna gitmek için uyana-bilmektedir. Uzun bir süre Oğuz öğretmeninin söylediği kitap ve defterlerinin alınması için evde ağlar. Fakat annesi ve babası  etkilenmezler onun bu hâlinden ve her sene olduğu gibi kitap, defter alınmaz Oğuz'a.
15 gün geçmiştir. Bir gün okula oldukça kibar giyimli bir kadınla, yanında süs bebeğine benzeyen zayıf bir çocuk çıkagelir. Kadın zengin bir aileden gelmektedir. Eşinin iş durumu nedeniyle bir süre o semtte kalacakları için çocuğunu okula yazdırır. Devamlı çocuğuna dikkat etmeleri, yaramaz çocuklarla arkadaşlık ettirmemeleri için öğretmeninden ve müdürden ricalarda bulunur. Kadın gidince Nezihe Hanım çocuğu Oğuz'un sınıfına getirir ve Oğuz'un sırasına oturtur. İsminin Selim olduğunu öğrendikleri bu çocuk sınıftaki çocuklara hiç benzememektedir. Tıpkı kırılmaya hazır bir biblo gibidir. Birkaç ders çocuklar bütün dikkatlerini çocukta toplamışlardır. Sonra çocuğun derslerinin çok kötü olduğunu anlayınca çocuğun tüm sihri bozulur. Sınıf eski hâline döner. Oğuz Selim'i hiç sevmez. Bu çocuk kendisine  benzememektedir. Hasta olma, düşme endişesiyle hiç oyun oynamayan çocuk üstelik her öğlen bir düğün alayını doyuracak kadar yemek yemeye hizmetçisi tarafından zorlanmaktadır. Günler geçmektedir. Oğuz'un Selime  duygulan değişmemektedir. Onu küçük düşürecek ufak çaplı oyunlar dahi tertip etmektedir. Nihayet Cumhuriyet Bayramı gelir ve Nezihe Hanım sınıfı değişik yerlere gezdirmeye götürür.

              Havalar artık  soğumaya başlar ve artık kış gelir. Oğuz yırtık pabuçları ile çok kötü havalarda dahi okula gelirken Selim hasta olur düşüncesiyle annesi tarafından okula gönderilmemektedir. Zaten dersleri epeyce kötü olan Selim bu şekilde  derslerden geri kalmaktadır.
Bu arada Oğuz'un babası zengin bir adamın dar geldiği için ucuza satılan paltosunu Oğuz'a alınca dünyalar Oğuz'un olur. En yeni elbisesi olan bu paltoyu hiç çıkarmak istememektedir. Bu arada bir de sınıf programı olur.
Selim birkaç gün sonra üzgün bir şekilde okula gelir. Bütün arkadaşları ve öğretmeni ona destek olurlar. Fakat artık Selim'in en büyük destekçisi sıra arkadaşı 87 Oğuz'dur. Selim ve ailesi babanın ölümü üzerine bütün mallarını borçlar yüzünden kaybetmişlerdir. Selim'in annesine ait evden başka ellerinde hiçbir şey kalmamıştır. Bu evin de birkaç odasını kiraya vermek suretiyle geçinmeye çalışacaklardır.

 Oğuz Selime devamlı ders çalıştırmakta, onun sınıfını geçebilmesi için olağanüstü gayret sarf etmektedir. Kendisi de Selim'den temiz, titiz olmayı öğrenmiştir. Oğuz'daki bu değişim ister istemez yaşlı annesini de değiştirmiş, oğlunun her şeyi beğenmediğini gören kadın  titiz davranmaya başlamıştır. Nihayet okulun son günü gelir. Oğuz heyecan içinde Selim'in sınıfı geçip geçemeyeceğine dair haberi beklemektedir. Sonunda Oğuz sınıfın birincisi olurken Selim de Oğuz'un sayesinde iyi dereceyle sınıfını geçer.
Share:

2 yorum:

  1. İyi özetlenmiş

    YanıtlaSil
  2. Cümlenin kuruluş biçiminde ve noktalama işaretlerinde bazı hatalar var ve bazı yerler çok detaya girmiş ve anlamsız olmuş. Örneğin : Nihayet Cumhuriyet Bayramı gelir ve Nezihe Hanım sınıfı değişik yerlere gezdirmeye götürür. Onun dışında güzel.

    YanıtlaSil

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.