şeker portakalı kitap özeti

ŞEKER PORTAKALI KİTABININ ÖZETİ
           Zeze yoksul  bir ailenin   zeki lakin  anlaşılamamış, yaramaz bir çocuktur. Erken yaşta kendi   okumayı öğrenir, hayatın içine gerçeklerine   erken atılır. Babası işsizdir. Annesi geç vakitlere  kadar çalışmaktadır. Okula başlayıncaya kadar geçen sürede  ablası ve küçük kardeşi ile   yaşadıkları anlatılır. Zeze, diğer öğretmene   tüm öğrenciler çiçek getirir iken   öğretmenine kimsenin çiçek getirmediğini fark eder. Parası olmadığından bir bahçeden çiçekleri gizlice toplar ve her sabah erkenden öğretmenin masasına koyar. Lakin  bir süre sonra yakalanır. Yaptığının hırsızlık olduğunu söylerler ve   cezalandırırlar. İnce ruhunun yanında yaramaz olan Zezenin eline   bir çorap geçer. Tıpkı yılana benzemesi onda   bir fikir uyandırır. Bir ucuna ip bağlar, ağacın üstünden geçirir ve   avını bekler. Annesinin arkadaşını korkutur ve   cezalandırılır. Bir gün okula gitmek istemez. Bir yere  gider oradaki mumları uçurtmasının ipine süreceğini söyleyerek   alır ve Kilise girişine mumları sürer .
şeker portakalı hikaye özeti,100 TEMEL ESER ÖZETİ,şeker portakalı kitap özeti,şeker portakalı kitap özeti  uzun,şeker portakalı kitap özeti  kısa,
         
         Zeze   kendisine bir şey almadığına söylenmesini babasının duyduğunu fark edince   üzülür, tüm gün babasına sigara alacak parayı toplamak  için ayakkabı boyacılığı yapar. Yine okuldan kaçtığı bir gün   müzik parçaları yazılı afişler satan bir adam ile tanışır, yanında çalışmaya başlar. Bu sırada öğrendiği şarkılardan  birini babasını üzgün gördüğü bir gün seslendirmek  ister. Babası Zezenin ilk cümlesine bir şamarla  karşılık verir. Devam et”, der. Zeze devam eder. İkinci bir tokat   gelir. Zeze söylediği şarkının sözlerinin manasını  bilmez. Babasının neden  sinirlendiğini de anlamaz. Zezenin   yaşlar gelmeye başlar, babası çok sinirlenmiştir. Kemerini eline alır, Zezeyi kötü  halde döver. Zeze buhran içindedir ve   kimse anlamamaktadır. Bu sebepler  onu bir portakal ağacı fidanı ile arkadaş  olmaya iter. Dertlerini bu fidan ile  paylaşır. Manuel Valenderes ise Zezenin sıkıntılarını  paylaştığı, orta yaşın üstünde bir arkadaştır. Belki de Zezeyi anlayan bir  yetişkindir. Zeze ona öylesine bağlanmıştır ki ona kendini çocuğu  olarak alıp almayacağını sorar. Bu arkadaşının  arabasıyla tren raylarının arasında parçalanması Zezeyi bedbinliğe  iter. Kitabın  sonunda babası iş bulmuştur ve Zezeye artık yaşamlarının  düzene gireceğini söyler. Lakin  Valanderes ölmüş, Şeker Portakalı fidanı da yerinden kesilmiştir. Zeze için artık her şey bitmiştir.  
 
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.