Hayvan Çiftliği Kısa Özeti

HAYVAN ÇİFTLİĞİ KİTABININ KISA ÖZETİ



Hayvan Çiftliği Kısa Özeti,Hayvan Çiftliği uzun Özeti,Hayvan Çiftliği konusu,Hayvan Çiftliği anafikri,Hayvan Çiftliği kitabını oku,Hayvan Çiftliği george orwell,KİTAP ÖZETLERİ,

               İngiltere’de bulunan  çiftlikte Bay Jones’ın hayvanlardan sorumluı olmasına rağmen çiftliği iyi yönetemez ve çiftlikte ki hayvanlar bu halden  oldukça şikayetçidir. Koca Reis adında ki domuz bir rüya gördüğünü ve insanların yönetimi olmadan daha iyi bir  yaşayacaklarını söyler. Daha adaletli daha eşit daha iyi koşullarda yaşamlarının devam ettireceğini söyler. Koca Reis bu düşüncesini söyledikten üç gün sonra ölür. Bay Jones’ta yem saatlerini  tamamen unuttuğu için çiftlikteki hayvanlar tarafından düzensiz bir isyan başlatılır. Düzensiz ve plansız devrim çabuk biter ve bunun üzerine çiftlikte domuzlar yönetimi ele alır. 

                      Napeleon ve Snowball adlı domuzlar lider bir hale gelir.  Napeleon iri yarı, iyi konuşamayan lakin otorite sahibi; Snowball ise etkili konuşan ve zeki bir domuzdur. Koca Reis’in rüyası ve fikrine istinaden 7 emir ismiyle emir çıkarırlar ve tüm hayvanlarda kabul eder. Ancak iki lider domuz birbirini çekemez , ider olmak için birbirleri için plan yapmaya başlarlar. Snowball elektrik üretimi için yel değirmeni yapılmasını teklif eder lakin Napeleon’un köpekleri tarafından çiftlikten sürülür. Ancak yel değirmeni yapma çalışması devam eder.  Napeleon başta savunmadığı  yel değirmeni yapmak fikrinini kendisine ait olduğunu Snowball’u çiftlikten göndermek için böyle söylediğini iddia ederek hayvanları bu fikre inandırır. 

 

               Domuzlar  gittikçe kilo almaya yataklarında yatmaya devam ederken ; öteki hayvanlara vaat edilen çok yem az çalışma saati fikri ise tam tersine dönmüştür. Diğer hayvanlar çok çalışıp az yem yemeye ve  ölmeye başlamışlardır. Buna benzer bir çok olay ve kanun ,kararlar ve yasaklar ilan edilirken bir gün çiftliğe yabancı hayvanlar saldırır.Yel değirmenine zarar verirler. Çiftlikteki bütün hayvanlar yaralanır ve  bazıları ölmüştür.Bir tüfek sesi duyuluyor yaralı bir hayvan yanındaki bir domuza: “Niçin tüfek atılıyor” diye sorar. Domuz: “Zaferimizi kutlamak için “der. Yaralı hayvan; “Hangi zafer” diye sorar  içerisinde ,Domuz; ” düşmanı topraklarımızdan kovduk” der. Yaralı hayvan emek vererek iki yıl da yaptıkları değirmeni yok ettiklerini söyler , Domuz ise yine yapabileceklerini söyler ve kendine madalya takıp zafer kutlaması yapıp diğer hayvanları da  inandırır.


ESERİN TÜRÜ :  Roman

ESERİN  YAZARI : George Orwell

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.