yüksek ökçeler kitabının kısa özeti

 YÜKSEK ÖKÇELER ÖMER SEYFETTİN KİTABININ KISA ÖZETİ ÖZETİ
A-)YÜKSEK ÖKÇELER:
 Hatice Hanım, genç dul kalmış zengin bir hanımdır. 13 yaşındayken 60 yaşında yaşlı   bir erkekle evlenmiştir. Hatice Hanım   merakı temizlikle namusluluktu. Göztepe’deki köşkünü hizmetçi Eleni ile evletlığı Gülter’le   temizler,aşçısı Mehmet’İ her gün traş ettirir. Bolulu oğlanı tepeden tırnağa beyazlar giydirirdi. Evdeki çalışanları   namusluydular. Kileri kitlemez, paraları meydanda dururdu. Evdeki çalışanlarına   konuşmamalarını öğütlerdi. Bir gün Hatice Hanım’ın   başı döndü   bayıldı. Doktor hastalığının sebebini Hatice Hanım’ın yüksek ökçeli ayakkabılarına bağladı, ona ökçesiz ayakkabı önerdi. O günden sonra evdekilere   dinletemez oldu. Kiler   artık boşalmaya başlamıştı. Bir gün mutfağın kapısını gelen sesler üzerine açtı ,  aşçıyla çalışanları fingirdeşirken gördü bu olay sonucunda hepsini   kovar.Ardından eve çok çalışan aldı,  sonunda yine ökçeli ayakkabıları giyer oldu, hastaydı ,  kafası rahattı.

1 KİTABIN KONUSU :.
Hikayenin    konusu çalışmak için alınan hizmetkarların hırsızlık yapmalarıdır. Hatice Hanım’ ın yüksek ökçeli ayakkabıları   hikayenin başında ortaya çıkmasını engellemiştir. Batı hayranlığının timsali olan yüksek ökçeli ayakkabılar ne vakit  terk edilmiş o zaman da yalı içerisinde görülen   aksaklıklar Ömer Seyfettin’in üzerinde durduğu önemli temalar haline gelir.

KİŞİLER
HATICE HANIM:  On üç  yaşında iken altmış yaşında   evlendirilmiş. Genç yaşta dul   biridir. Başlıca merakı temizlik  . Köşkteki hizmetçileri sürekli traş ettirir, temizler. Beyazlar   giydirir.  
Aşçı Mehmet : köşkte aşçılık yapmaktadır.  
Gülter: Hatice Hanımın evlatlığıdır.  
Eleni: Köşkün hizmetçisidir.  


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.