kafdağının ardına yolculuk özet

KAFDAĞI’NIN ARDINA YOLCULUK ÖZET 
Yıllar yılı   geçit vermeyen Kafdağı’nı aşıp Uzakdoğu’daki   dünyayı görme düşleri kurdum.  Bir gün düşlerim gerçekleşiverdi. Yolculuk başlarken,hem coşkulu hem   kuşkuluydum.Uzakdoğu’da düşlediklerimi bulabilecek miydim? Ya da  o masal beldelerinin yerinde yeller mi esiyordu?
Her şey iyi  olmalıydı. Okuyucularım,gezi izlenimlerini okurken,oralara gitmişe dönmeliydi. Bu sebep ile  fotoğraf makinem ile teybim hiç elimden düşmedi.

1. SİNGAPUR
Uzakdoğunun İsviçresi,güneydoğu asyanın tüm para akışı buradan sağlanıyor.Türkiye ‘ de yaz yaşanırken burada muson yağmurları yaşanırmış. Singapur çok ucuz   bir ülke.

2.BOTANİK BAHÇESİ
Değişik ülkelerden gelen üç  bini aşkın farklı bitki türü burada yetiştirilmeye başlanmış. Hindu tapınağı göz kamaştırıcı Hintliler ineği kutsal sayıyorlar.

3.TAYLAND
Tayland’ın başkenti Bangkok ‘  a gidiyoruz . Bangkok Havalimanı,5 kıtaya aralıksız hizmet veren bir havalimanı.Tayland’da .Burada Budizm yaygın .PATTAYA
Bir kıyı kasabası tatilcilerin kimi sörf yaparken kimi güneşleniyor.Gruptan uzaklaştığım sırada köpek peşime takılıyor endişeleniyorum.

3.ROSE GARDEN
Türkçede gül bahçesi anlamına geliyor.Burada çeşitli gösteriler oluyor.Çarşı bölümünde   eşyalar satılıyor.Çocuklar ikili gruplar halinde biri omzuna yılan diğeri maymun almış fotoğraf çektirip   kazanıyorlar.

4.FİLİPİNLER-MANİLA
Geceleri sokaklar tehlikeli. .Nehirde kanolarla yüzülüyor ben eşimle yüzdüm çok korkunçtu

5.JAPONYA
Manilada hava sıcaklığı 35  derece idi Uçakta Tokyodaki hava durumunu bildirdiklerinde ürperdik. Japonyada her şey elektronik.Her düzenek aksamadan işliyor. Hiçbir ülke bizim sağlığımızla alakalı  belge doldurtmamıştı.  Japonya bunu istiyor.Bir kaç derece ateşi olan yolcu   denetimden geçmesi isteniyor. 
Pasaport denetimleri başka ülkelerde   zaman alır. Burada Göz açıp kapanıncaya Kadar işlemler bitti. Rehberimiz Japonyada yaşayan bir Türk  .Bizi otobüsle karşılıyor.Hemen   Japonları tanımaya başlıyoruz.  

6.JAPON HALKI
Japon insanını  Şöyle Tanımlayabiliriz:ÇALIŞIR,UYUR,OKUR. Gerçekten Japonlar   en çalışkan insanları. Her gün sabah dokuzdan akşam 5 ‘ e  kadar iş yerlerinde üstlendikleri işi yapıyorlar.Beşten Sonra   ücret karşılığında başka işler üstleniyorlar.Sonra Yorgun olarak evlerine dönüyorlar.
7.EV YAŞAMI
Halkın çoğunluğu 2  odalı evlerde yaşıyor. Herkesin evinde televizyon, çamaşır makinesi var.Evlerde gereksiz eşya yok.Çokluk çiğ balık, pirinç ve sebze yiyor.Okullar 40  tatil.Japonya oyuncak yapımında birinci.


8. TRAFİK
Japonyada trafik   büyük sorun.Taksiler yaygın fakat  pahalı.Şoförler üniformalı,genellikle trenle ulaşım yaygın yerin altlarında metrolar var.

9.TEKNOLOJİ
Japonyada teknoloji   harika,teknolojide insanlar yerine robotlar kullanıyorlar.Robotlar   seviliyor her birinin adı var. Her şeye rağmen geleneklerine çok bağlılar .

10.DİSNEYLAND 
 Tokyo dışında adeta başka bir dünya. Bu dünya insanları,çokluk, ,film kahramanları,düşsel kişiler. Ne var ki tümüde öylesine canlıki.Gerçekten.,o kişileri masallardan mı tanıyoruz,yoksa halen yaşamakta olan dostlarımız mı?  

11.HONGKONG
Kai-tak   dünyayı dört bir yanına bağlayan bir kavşak noktası. Kentin içi dahada bir güzel özellikte kent  tablolar,anıtlar ve ışıklarla oluşturulmuş.Burası İngilizlerin sömürgesi altında. Muson yağmurlarının yaşandığı aylar dışında   hep sıcak.Aberden köyünde halk fakir ve yoksul ev yerine sampan denilen balıkçı teknelerinde yaşıyorlar.

12.SEUL
Gezimizin son yeri  Seul.Burada Türk askerleri savaş için Japonya ‘ ya yardıma gittiler.Şehit oldular . buraya onlar için anıt yapılmış anıtın adı ANKARA. Türkler çok seviliyor.Gezide hayalimdeki Kaf Dağınının ardını göremedim.O eski hikayeler hazineler   müzelerde.  


Share:

2 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.