güneşi uyandıralım kitap özeti


JOSE MAURO DE VASCONCELOS GÜNEŞİ UYANDIRALIM KİTAP ÖZETİ
Şeker Portakalı ile  Zeze Güneşi Uyandıralım ile   karşımıza çıkıyor. Zeze artık 11 yaşındadır ve zengin   aileye   verilmiştir.   yatarken   ses duyar. Bu bir cururu kurbağasıdır. Ona yardım edeceğini söyler .  

   Zeze'nin kalbinin olduğu yere yerleşir.  Zeze okula gidemeyecek   hastadır. Zatüre olmuştur. 1  hafta sonra iyileşir ,  okula geri döner. Artık   kurbağası Adam'a her yeri gösterebilecektir. Okula dönüşünü Peder Fayolle büyük   sevinçle karşılamıştır. Zeze Peder fayolle'ye   anlatır. Eve geldiğinde piyona çalması gerekmektedir. Piyanosunun adı  Joãnzinho'dur. 

Hafta sonu geldiğinde Zeze sinemaya gitmek için  evden ayrılır. Gitmesi gereken film yerine A Bedtime Story isimli  diğer filme girer.   filmdeki başrol Maurice Chevalier'in babası olmasına karar verir.   Zeze'nin düşsel bir babası olmuştur. Maurice film çalışmalarından dolayı onu  ziyaret edememektedir. Zeze onun da Portekizli   gibi ölmesinden korkmaktadır.   Maurice artık Zeze'nin ona ihtiyacı olmayacağı güne dek  onunla kalacaktır. 

Zeze'nin okulunda   sıcak günlerde bile üniformayı çenelerine kadar  giymek zorundadırlar. Fakat  Zeze bu şekilde giymek istememektedir. Artık gömleğinin yakasını açarak bunu giymektedir ki okul müdürü onu yakalar. Zeze yine de olanak   buldukça  giymektedir. Bu yüzden başı belaya girer. Fakat  öğretmenler yaptıkları toplantıda Zeze'yi haklı bulurlar. Üniformaların   değiştirilmesine karar verilir. 

Zeze'nin babası ameliyat geçirmek  zorundadır. Bu sırada Zeze okulda kalmak zorundadır. Fakat  bu onun için bir tatil gibi olmuştur ,  bu sürede istediğini yapabilmiştir. 

Zeze babasının söylediği bir sözden  dolayı alınmıştır. Ağlama krizlerine girmektedir. Onun yaşındaki   çocuk için bu   büyük bir acıdır. Eve gitmek istememektedir. Fakat  okuldaki bir Peder'in ona kızmasıyla   dönmüştür. Fakat  babasıyla arasına   soğukluk girmiştir. 

Zeze ve ailesi yeni   eve taşınır. Şeytan   Zeze'nin kulağına fısıldamaktadır. Zeze komşularının bahçesinden   meyve toplamaktadır ve gözünü yeni yetişmekte olan bir papatyaya dikmiştir. Komşu kadın her gün papatyayı kontrol etmektedir. Fakat  Zeze onu gizlice koparmayı başarır ve yer. 

Eski Zeze   dönmüştür. Sürekli   yaramazlık peşindedir. Yeni merakı akşamları Manuel Machado'nın ormanlarına girmektir. Eğlence için   davranmaya karar verir. Ormanda çıkardığı sesler   yankı toplar. Herkes bunu  konuşuyordur. Bir gün aşçıları Dadada onu yakalar,  bu oyuna son vermek zorunda kalır. 

Zeze eskisi gibi değildir.   Maurice de onun ziyaretine pek gelmemektedir.   kurbağası Adam da gitme çalışmaları yapmaktadır.   Zeze'nin artık onsuz yapabileceğini ve yüreğindeki umut güneşini bir  başına uyandırabileceğini anlamıştır.   Zeze büyümüştür.





Share:

1 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.