kelebek kitabının kısa özeti


kelebek kitabının kısa özeti,kelebek kısa özet,kelebek roman özeti,kelebek uzun özet,kelebek romanındaki kişiler,
KELEBEK KİTABININ KISA ÖZETİ  HENRİ CHARRİÉRE
Fransa'nın Ardéche kentinde  yaşayan Henri, işlemediği bir cinayetle suçlanmaktadır. Yargılanmak üzere mahkemeye çıkarıldığında avukatı   bir delil olmadığından beraat edeceğinden emindir. 

Mahkemede olan  başsavcı müebbet hapis kararlarıyla ün yapmıştır. Mahkeme kararı açıklar ve Henri müebbet   mahkumu olur. Conciergerie cezaevinde hücreye atılan Henri, işlemediği bir suçtan içeri girmesine  boyun eğmez ve ilk günden kaçışı düşünmektedir. Bu cezaevinde kaçmak için kendine yol arkadaşı bulur ve birlikte  plan yaparlar.

Fransız Güyanı'na   gitmeyi bekleyen Kelebek ve arkadaşı güyana gittikten  sonra aldığı öğütler ile kendilerini   hastaneye yatırtırlar, buradan ilk kaçışlarını denerler ve kaçarlar.Bir tekne ile   başlayan Kelebek ve arkadaşı bir adaya varır ama burada kabul edilmezler ve 2  hafta içinde ayrılmaları gerekir. Buradan 3  yeni kaçakla beraber yola çıkarlar. İlk ulaştıkları yerde bu 3  yabancıyı bırakan Kelebek ve arkadaşı kıyıdan ayrıldıktan   bir süre sonra polisler tarafından durdurulur ve   cezaevine atılırlar. Buradan plan yaparak   kaçarlar ve Kelebek bir  başına Kızılderili bir kabilede yaşamaya başlar. Burada 2  eşi olur ve uzun bir süre kalır. Ama  kabileden ayrılmak zorunda olduğunu, geri dönerek yapması gereken şeyler   olduğunu söyler ve   ayrılır fakat geri dönme sözüyle. Buradan ayrıldıktan kısa bir zaman  sonra yakalanır ve Santa Marta cezaevine atılır. Buradan da kaçmaya çalışır fakat  başaramaz. Santa Marta cezaevinden Baranquilla'daki bir cezaevine gider . Buradan da defalarca yılmadan kaçmaya çalışırlar fakat  başaramaz ve Fransa'ya iade edilirler. Bu defa  yaşamı daha zor olan ve daha önce kaçmayı başaran tutukluların  atıldığı Royal adasına atılır. Takrar farklı cezaevl elerinde yatar ve birinde isyan çıkarır.

Devamlı  kaçmaktan vazgeçmeyen Kelebek sonunda   Çinli arkadaşları ile kürek cehenneminden kaçarlar. Kaçış ardından gelen zorlukların sonunda uzun   yolculuğuyla İngiliz Güyanı'na varırlar. Burada kabul edilir ve kimliklere sahip olurlar. Bir zaman  burada kalır ve para kazanmak için kutupsal.com iş yaparlar. Ama Kelebek buradan da ayrılmak istemektedir. İngiliz Güyanı'ndan da ayrılan Kelebek ile  arkadaşları Venezuella'ya varır ve kısa bir hapisten sonra 1  yıl belirli bir köyden ayrılmama şartı ile 5  yıl sonra tam vatandaşlık hakkı kazanacaktır.

Kelebek burada   düzgün bir hayat sürüp, Venezuella'ya kendini tam anlamıyla kabul ettirmeye karar verir. Sonunda Kelebek   özgürdür.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.