Simyacı Özeti Konusu Anafikri

 

SİMYACI KİTABININ ÖZETİ, ANAFİKRİ, KİTAPTA  KİŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

 

                   Eserin  kahramanı Santiago'nun anne ve babası rahip olması için onu papaz okuluna göndermiştir. 16  yaşına geldiğinde rahip olmak istemediğini, gezginci olmak istediğini babasına söyler. Bunun üzerine babası da, oğluna içinde 3   altın İspanyol parası olan bir kese vererek oğluna "git, kendine bir sürü al ve en iyi şatonun bizim şatomuz ve en güzel kadınların bizim kadınlarımız olduğunu öğreninceye kadar   dolaş" der ve oğlunu gönderir. Önce, babasının vermiş olduğu parayla bir koyun sürüsü alır ve hayatının  büyük düşünü gerçekleştirmeye başlar; artık geziyordur.

 

          Gece  yattığında uykusunda gördüğü rüyaların da etkisinde kalarak; gördüğü bir hayalin  gerçekleşme olasılığının yaşamını ilginçleştireceğini düşünür ve o şekilde hareket eder. Romanın   konusunu oluşturan  Mısır Piramitleri'ne gitmesi ve orada hazine bulacağı ona düşünde  söylenir. Eserin  kahramanı, rüyasını gerçekleştirmek için önce bir   kadına rüyasını anlatır. Falcı   Salem kralı olarak tanıtan yaşlı adamla konuşur,   amaçlarını anlatır. Yaşlı adam, yaşamın  gizemleri hakkındaki bilgiye karşılık Santiago'dan sürüsünün onda birini vermesini ister. Yaşlı adam, Santiago'ya biri beyaz öteki de  siyah olmak üzere iki adet gizemli taş verir ve siyah olanı "evet", beyaz olanı "hayır" manasını  taşıyan bu taşları "zora düştüğün zamanlarda kullanırsın lakin  kendi kararını kendin vermeye çalış" der.

 

                 Mısır'a gitmek için önce koyun sürüsünü satar ve parasını cebine koyarak   çıkar. Arap çocuğu ile tanışır, birlikte  pazara giderler. Lkin  Arap paralarla birlikte kaçarak Santiago'yu bu şehirde parasız pulsuz bırakır. Bunun üzerine Santiago para kazanmak için bir billuriyeci dükkanında çalışmaya başlar. 6 ay kadar burada çalıştıktan sonra Santiago   parayı kazanarak tekrar yola koyulur.  İngiliz'le karşılaşır. Yolda karşılaştıkları güçlüklerde kendi kişisel menkıbelerini aramak üzere yola çıktıklarını söylerler.

 

              Santiago, kalbinin  söylediklerini dikkatle dinleyerek çölde ilerlemesine devam eder. Karşılaştıkları güçlükler karşısında hep   kişisel öyküsüne  güvenir ve sonunda kumullar tepesine ulaşır. Piramitler, bütün görkemiyle karşısında yükseliyordur. "Gerçekte kendi kişisel öyküsünü  yaşayan kimseye karşı hayat cömerttir" diye düşünür. Sabah uyandığında gerçekten bulunduğu yeri kazmış ve içi mücevher dolu bir sandık bularak rüyasında gördüğü ve Mısır'a piramitlere dek  gidip bulmayı arzuladığı hazineye kavuşmuştur..

 

Simyacı   Ana Fikri

 

Yaşamdaki  mutluluğumuz bazen bize uzak gibi görünse de çok yakınımızda olabilir. Bunu geç de olsa anlamak bize hayatın tadına varmamızı sağlayacaktır.

 

Kitaptaki   Kişilerin  Değerlendirilmesi

 

 

Santiago:   çalışkan bir kişiliğe sahiptir. Çevredekilere çabuk uyum sağlayabilen şıpsevdi bir kişidir. Tek arzusu dünyada mutlu olmak ve kendi dilediği gibi yaşamaktır.

 

İngiliz: Kitap okumayı çok seven, akıllı ve serüven  seven bir kişiliğe sahiptir. Kişisel menkıbesini aramak üzere yola çıkan bir seyyahtır.


Simyacı Özeti Konusu Anafikri,simyacı kısa özeti,simyacı uzun özeti,simyacı konusu,simyacı anafikri,simyacı kitap özeti,KİTAP ÖZETLERİ,

 

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.