Kaplumbağalar Kitabının Kısa Özeti

 KAPLUMBAĞALAR KİTAP BİLGİLERİ

ESERİN TÜRÜ: Köy romanı

ESERİN KONUSU: Köy sorunları  kaplumbağaların sembolize edilerek anlatıldığı bir romandır. Tozak isimli çorak bir köyde, köylülerin alınteriyle meydana getirdikleri bağlara devletin el koymasıyla köylünün düştüğü sıkıntılar anlatılmıştır.

ESERİN KİŞİ  KADROSU:

 Rıza: Tozak köyünün bilgili,  e akıllı öğretmenidir.

Kır Abbas: Çalışkan, merhametli  köylüdür. Köyün ileri gelenlerinden olan Kır Abbas, köylünün yaptığı bağların   mimarlarındandır.

ESERİN ÖZETİ:

Ankara’ya yüz  km uzakta bulunan çorak topraklara sahip Tozak köyünün sakinleri, köyün öğretmeni eğitmen Rıza öncülüğünde aylarca çalışarak verimsiz toprakları bağ biçimine getirirler. Bağdan çıkan üzümlerle şarap yaparlar. Çalışmanın karşılığını alan köylüler, topraklarına bir bereket geldiğini düşünürler. Kaplumbağalar da  güneşin yakıcı etkisinden kurtulmak için bağa toplanmaya başlamışlardır. Köye toprakları ölçmek için kadastro komisyonu gelir. Komisyon bütün bağların devlete ait olduğunu söyler. Devlet adına çalışan hiç kimse köylülere yardımcı olmaz. Köylüler ise el konulacağını düşündükleri bağlarını nefret duygularıyla birlikte sığırlarına talan ettirirler. Köy eski bakımsız haline döner. Köylülerin ümitleri yıkılır. Bozulmuş bağlardan çıkan kaplumbağalar da eskisi gibi   güneşin altında kalır ve  terk ederler.


Kaplumbağalar Kitabının Kısa Özeti,kaplumbağalar uzun özeti,kaplumbağalar fakir baykurt kişileri,kaplumbağalar konusu,KİTAP ÖZETLERİ,

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.