Billur Köşk Masalları Kitabının Kısa Özeti

 

Billur Köşk ve Elmas Gemi


Bir varmış bir yokmuş evvel zaman içinde bir padişah varmış. Padişahın doğan çocukları hiç yaşamaz  ölürlermiş. Günlerden bir gün kızı olmuş. Kızın yaşaması için yerin 7 kat altına saraya benzer bir yer yaptırmış. Kız, günlerini dadısı ve hizmetindekiler ile burada geçirirmiş. Yıllar geçtikçe kızın dışarıya merakı artmış. Günlerden bir gün masaları sandalyeleri   koyup tavandaki camı kırıp dışarının güzelliğinden büyülenmiş. Dadısı gidip padişaha durumu anlatmış. Kızın  dışarı çıkma vaktinin geldiğine karar vermişler. Kız, dadısı ile birlikte sarayın bahçesinde dolaşabiliyormuş. Kız, padişah babasından “denizin üzerine bir billur köşk yapmasını” istemiştir. 

           Padişah, biricik kızı için dünya üzerinde eşi benzeri olmayan bir billurdan köşk yaptırmış. Kız en güzel cariyeleri ile bu köşke yerleşmiştir. Ünü tüm dünyaya yayılan bu köşkü görmek için Yemen padişahının oğlu bile gelmiştir. Burada, kız oğlanı, oğlanı kızı görünce birbirlerine   âşık olurlar. Oğlan, “İşte gemi, -pupa folken- doğru Yemen” der ve gemisine atlayarak doğru memleketine gelir. Kız bunun üzerine babasından “elmastan, yakuttan ve incilerden bir gemi yapmasını” istemiştir. Babası, biricik kızının isteğini kırmaz ve  görenlerin gözünü alamadığı bir gemi yapar. Kız babasının iznini alarak bu gemi ile Yemen’e gider. Kısa sürede bütün Yemen’e ünü yayılır. Oğlan, gemiyi görmeye gittiğinde bir kız kadar güzel kaptanla karşılaşır. İkinci gün oğlan gemiyi yerinde göremez , telaşlanır. Kız, Yemen sarayının karşısında bir köşk tutup oraya yerleşmiştir. Bir gün, konağı gözetlerken pencerede güzeller güzeli bir kız görür ve kıza âşık olur. Oğlan, hemen annesini kızı istemesi için gönderir. 

             Kadıncağız, biricik oğlu için kalkar, kızın oturduğu eve gelir. Kız, kadıncağıza hiç yüz vermez hatta getirdiği hediyeleri mutfaktaki Arap aşçıya hediye eder. Kadıncağız,   gelip oğluna anlatır. Oğlan, anasına tekrar gitmesi için yalvarır. Kadın, yine oraya gider. Ancak kız, bir türlü “evet” demez. O evet demedikçe, oğlanın içindeki aşk da büyür ve   çökmektedir. Kızın her isteğini yerine getiren oğlan bir türlü aşkına kavuşamaz. Kız, oğlandan son olarak tabutta bir ölü gibi yatarak onu beklemesini ister. Kız, oğlanın başına gelir ve: “İşte gemi, işte yelken,-yolum İstanbul- Pupa yelken” der ve gider. Oğlan, zamanında kıza söylediği sözü hatırlar ve hatasını anlar. Kız gittikten sonra  gemisine atlar , gelir kızı bulur. Kırk gün kırk gece, düğün yapılır.  

Billur Köşk Masalları kısa özeti,Billur Köşk Masalları uzun özeti,Billur Köşk Masalları masallarını oku,Billur Köşk Masalları konusu kişileri,KİTAP ÖZETLERİ,
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.