ormanların ekonomiye ve insanlara katkılarıyla ilgili kompozisyon

ORMANLARIN EKONOMİYE VE İNSANLARA  KATKILARIYLA İLGİLİ KOMPOZİSYON

  
    Ormanlar en iyi  tanımıyla dünyamızın ak ciğerleri konumundadır. Yani pis havayı kendilerine  çekerek temiz havayı bize verirler. Bu durum  , sadece sağlıkla ilgili bir durumdur. Ormanlardan insanlar birçok yerde  faydalanırlar. Bunlar sağlık , beslenme , barınma ,ahşap malzemeleri  , kitap , kırtasiye , kozmetik vb örnek olarak verilebilir. Çünkü günümüzde kullandığımız birtakım  ilacın hammaddesi ormandaki ağaçlardır. Aynı zamanda insanlar ormanlardan elde edilen ağaçlar  sayesinde ısınma ihtiyacını karşılar. Ormanlardaki bazı ağaçlardan elde edilen kağıtlar sayesinde bizler kitap , defter vb. kırtasiye malzemelerini kullanabiliyoruz. İnsanlar ormandaki bazı ağaçlardan kereste ve kertse ürünlerini sağlar ve bu sayede de insanlar kendilerine barınacağı mekanlar hazırlar. Evlerimizde kullandığımız masa , sandalye , dolap ,kanepe  vb. ahşap ürünlerin de ormanlar temel kaynağı durumundadır. Bu noktadan  baktığımız zaman ormanların insanlara faydaları saymakla bitmez.
     

Ormanların ekonomiye yararlarına  gelince  şunları söyleyebiliriz. Orman açısından  zengin ülkeler birçok hammadde satarlar dışarıya. Aynı zamanda ormandan elde edilen  ürünlerini dışarıya satmak o ülke açısından ekonomik kazanç  demektir. Bir de orman açısından  zengin ülkelerde erozyon olma olasılığı bile çok zayıftır. Ormanların çok olduğu yerde  toprak kaybı çok az olduğu için tarımsal üretim açısından kazanç  demektir bu durum. 

   İnsanların ormana olan ihtiyacı her açıdan  düşünüldüğü zaman çok önemlidir. En basitinden kişiler  temiz havanın bol  olduğu , dinlenebilecekleri ortamlar aramaktadırlar. Bu ihtiyacı en iyi  karşılayacak yerler de yine ormanlardır. Bizler saydığımız ve burada saymaya olanak  bulamadığımız birçok nedenden  dolayı ormanlarımıza sahip çıkmalı ve onun milli bir hazine olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.