atatürkün milli eğitimle ilgili görüşleri makale

KOMPOZİSYON ÖRNEKLERİ,atatürkün milli eğitimle ilgili görüşleri makale,atatürkün eğitime verdiği önem konulu kompozisyon,atatürk ve eğitim konulu makale,

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN MİLLİ EĞİTİMLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİ YANSITAN MAKALE

Atatürk, milletinin  her alanda çağdaşlaşmasını isteyen bir devlet adamıydı. Atatürk ‘ün  asıl hedefi milletimizi çağdaş  medeniyetler seviyesine ulaştırmaktı. Bunun için çeşitli alanlarda   çalışma yapmıştır. Eğitim ise onun üzerinde çok ayrı   önem verdiği bir alandı. Atatürk , bir milletin gelişmesinin   eğitim ordusuyla mümkün olduğuna inanıyordu. Atatürk ülkesini  eğitim alanında geliştirmek için : Halk evlerini açtı , birçok kongre düzenlendi , Latin alfabesi kabul edildi  ,maarif teşkilatında değişiklik yaptı.
      Atatürk , çocuklarımıza verilecek eğitimin   milli olması gerektiğini söylemiştir. Milli değerlerden uzak   bir eğitimin fayda getirmeyeceği gibi çocuklarımıza da zararı olacağını düşünüyordu . Aynı anda  yetişecek çocuk ve gençlerimize verilecek eğitimin hududu  ne olursa olsun her şeyden önce  milli değerlerimize düşman olanlar şeylerle  mücadelenin önemini vurgulayarak da eğitime ne kadar değer  verdiğini göstermiştir. Eğitimde fırsat eşitliği oluşturmak amacıyla  kız öğrencilerle de ayrıca ilgilenmiş ve ülkemizde karma eğitime Atatürk  zamanında geçilmiştir.

Atatürk  aynı zamanda hayatta en hakiki  yol göstericinin bilim olduğunu özellikle  belirterek  yaptığı çalışmalarda bilimin aydınlık ışığından hiçbir zaman vazgeçmemiştir. Bütün hedeflerini  ilimin ışığında yapmış ve çevresindekilere de bunu her yerde  söylemiştir. Aşağıda Atatürk’ ün   sözlerine yer verilmiştir.

 "Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı bir eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır."
 "Yaşamak, çalışmak demektir."

 "Okul sayesinde, okulun vereceği ilim ve fen sayesindedir ki, Türk milleti, Türk sanatı, Türk ekonomisi, Türk şiir ve edebiyatı bütün güzellikleriyle gelişir."

“Bir ulusun asker ordusu ne kadar güçlü olursa olsun, kazandığı zafer ne kadar yüce olursa olsun, bir ulus ilim ordusuna sahip değilse, savaş meydanlarında kazanılmış zaferlerin sonu olmayacaktır. Bu nedenle bir an önce büyük, mükemmel bir ilim ordusuna sahip olma zorunluluğu vardır.”


 "Öğretmenler her fırsattan yararlanarak halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutan bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır."
"Bilim ve teknik için hiçbir sınır ve koşul yoktur."
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.