monarşi ile cumhuriyet arasında ne fark vardır

MONARŞİ  İLE  CUMHURİYET YÖNETİMİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR NELERDİR?


    1.    Cumhuriyet  sisteminde  adalet sistemi güçlüdür. Herkes her istediği şeyi yapamaz. Monarşi sisteminde ise adalet  açısından  çok büyük eksikler söz konusudur.

     2.    Cumhuriyet  rejiminde  halkı yöneten kimselerin halka karşı bir sorumluluğu var iken monarşi sisteminde  böyle bir durum söz konusu bile değildir.

     3.    Cumhuriyet  sisteminde  devleti yöneten kişiler yanlış işler yaptıklarında onlara yargı yolu açıktır ama monarşide   yoktur.

     4.    Monarşi sisteminde  devleti yöneten kişinin her zaman sınırsız özgürlüğü vardır ama cumhuriyet sisteminde böyle bir şey  yoktur.

      5.    Cumhuriyet rejiminde  devleti yöneten kişilerin görev ve sorumlulukları yasa ile  belirlenmiş iken monarşide geçmişten gelen teamüller  göre uygulanır.

      6.    Monarşik  rejimde  devleti yöneten kişileri değiştirme hakkı millette  değildir. Cumhuriyet  rejiminde  ise halk beğenmediği zaman kendisini yönetenleri   değiştirebilir.

       7.       Monarşik  rejimde  tek kişinin egemenliği var  iken cumhuriyet yönetiminde devleti yönetme bir  kişinin elinde değildir. Devleti yöneten kişinin fikir aldığı  , görüş alış verişinde bulunduğu   kurullar her zaman vardır.


     8.    Cumhuriyet  rejiminde  devleti yönetecek kişiler seçimle başa gelirken  monarşik sistemde devleti yönetecek  şahıslar  babadan oğla geçer. Yani millet  kendisini yönetecek kişileri kendisi seçmez.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.