içinde hal eklerinin olduğu hikaye

 İÇİNDE HAL EKLERİNİ KULLANDIĞINIZ BİR HİKAYE
Aşağıda hal eki alan kelimelerin hangi hal eki aldıkları yay ayraç içerisinde verilmiştir.

       Eve geldiğimde(bulunma hali) çok yorgun  bir haldeydim. (bulunma hali) Çok yorulmuştum. Ailem  bendeki (bulunma hali)bu değişikliği (belirtme hali)hemen fark ettiler. Bana(yönelme hali)   çok yorulup yorulmadığımı(belirtme hali) bile sormadılar. Çünkü durumumdan  (ayrılma hali)çok yorgun olduğum anlaşılıyordu. Onun için akşam yemeğimi (belirtme hali)yiyip akşam olur olmaz da yatağa (yönelme hali)girdim. Hemencecik  uykuya (yönelme hali)dalmışım. Rüyamda: (bulunma hali)

-Kendimi (belirtme hali)bir anda (bulunma hali)gelecekte (bulunma hali)2100 yılında (bulunma hali)buldum. İnsanlar çok değişik giysiler  giyiyordu. Aralarında(bulunma hali) bir ben farklı  kıyafetteydim. (bulunma hali)Ayrıca yemek denen bir şey   yoktu. İnsanlar yemeği (belirtme hali)unutup değişik kapsüllerle besleniyor. Ayrıca etrafta(bulunma hali)  koca koca robotlar dolaşıyordu. Sorduğumda(bulunma hali)  bunların insanlara(yönelme hali) yardımcı olduğunu , insanların her şeyini (belirtme hali) yaptıklarını (belirtme hali)söylediler. Ulaşım araçları da  kaybolmuştu. Dikkatimi(belirtme hali) çeken bir şey de hiçbir yerde bulunma hali)  bir ulaşım aracının olmamasıydı. Çünkü   insanlar ışınlamayı belirtme hali)bulmuşlar. Uzaklık  ne kadar fazla  olursa olsun yalnızca birkaç salise  içinde bulunma hali)  istedikleri yere yönelme hali) hemencecik  varıyorlardı. Ayrıca insanlar birbiriyle daha az samimiyet  kurup daha da az konuşuyordu. Daha  sonradan (ayrılma hali)öğrendiğime göre insanlar birbirlerinin  beyinlerini  belirtme hali)okuyabiliyorlarmış. Dünyada (bulunma hali)şu anki petrol savaşları da  yerini belirtme hali)su savaşlarına(yönelme hali) bırakmıştı. Devletlerin hepsi birbirine(yönelme hali) karşı düşmandı. Yanıma(yönelme hali) birisi yavaşça sokulup  sen bu giysiyle  neden böyle dolaşıyorsun, vücudun zarar görür dediğinde bulunma hali)birden nefes nefese  yönelme hali)uykumdan (ayrılma hali)uyandım. Allah ‘ ım dedim , iyi ki ben bu dünyada (bulunma hali)yaşıyorum. Gelecekteki(bulunma hali) yaşam hiç de iyi  değilmiş , dedim.

içinde hal eklerinin olduğu hikaye,içinde bulunma,yönelme,KOMPOZİSYON ÖRNEKLERİ,hal ekleriyle ilgili hikaye,belirtme,ayrılma hali olan hikaye,

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.