dinlemenin önemi konulu kompozisyon deneme

DİNLEMENİN ÖNEMİ KONULU KOMPOZİSYON
   Dinlemek,anlamanın ön şartıdır. Etkili ve iyi bir bir dinleme olmadan güzel  bir iletişim mümkün değildir. İnsanlar,  karşısındakini dinlemeden ona yanıt vermemelidir. Toplum yaşamında  çıkan anlaşmazlıkların  çoğu karşısındakini dinlememekten çıkıyor. İnsan  bir defa karşısındakini dinlese meselelerin  birçoğu çözülecektir. Karşımızdaki kişiyle iyi  iletişimin temel kaynağıdır dinlemek. O olmadan hep bir şeyler eksik kalır iletişimde. Geçmişte atalarımız da bunun farkında  olduğundan kendisinden sonra gelen kuşaklara  iki dinle bir söyle diye öneride  bulunmuşlardır.  Üzerinde durduğumuz bu meseleyle  ilgili atalarımız söz gümüşse sukut altındır, sözünü demişlerdir. Atalarımız dinlemeyi,sessiz kalmayı, konuşmaktan   iyi tutmuşlardır.    Dinlemenin ön şartı  sessiz kalmak daha sonra da karşındaki konuşulanları idrak etmektir. Dinlemek , karşındakini   beklemek değildir. İnsan dinlerken çeşitli sualler  sorar. Buna ise  aktif dinleme denir. Karşındakini bir şey  yapmadan dinlemeye ise pasif dinleme adı verilir. Her nasıl olursa olsun kişi  ilişkilerinde önemli bir görür    dinlemek. Öncelikle  karşındakine onun değerli  olduğu hissini verir. Dinlendiğini hisseden insan  de dinleyen kişiye önem  verir. İletişimimiz bu yönde  giderse hem dinleyenin hem de dinlenen kişinin iletileri  yerine ulaşır.

dinlemekle ilgili yazı,dinlemek konulu kompozisyon,KOMPOZİSYON ÖRNEKLERİ,dinlemenin önemi nedir,dinlemenin önemi konulu kompozisyon deneme,
           Konuşmak kişilerin  birbirleri ile iyi anlaşmalarını ve birbirlerini anlamalarını sağlayan   önemli araçtır. Kişiye  özgü olan konuşma neticesinde    iletişim kurulur . Her zaman    konuşurken de ölçülü olmak gerekir. Boş  konuşmak ve gereksiz sözler harcamak  sözün değerini kaybettirir. Karşıdaki kişiyi  dinlemeden boş   konuşmak olaya hakim  olmayı da zorlaştırır. Dinlemeden konuşmak hatalı  konuşmaya sebep  olur. Bir konu hakkında konuşabilmek ve düşüncelerini  söyleyebilmek için ilk önce  dinlemek gerekir. Boş konuşmak yerine dinleyip az konuşmak daha yararlıdır. Toplum içinde boş  konuşan kişi  itici görülür ve geveze, boş boğaz gibi adlar  ile anılır. Bu sebeple  boş   konuşmak yerine az ve öz konuşmak daha iyidir. Tüm bu nedenlerle kişiler iyi birer dinleyici olmalıdır.



Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.