ağaç yaşken eğilir ile ilgili deneme kompozisyon

               AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR KONULU KOMPOZİSYON DENEME


                “Ağaç yaş iken eğilir”, ata sözünde dedikleri gibi insanlar da küçük yaşlarda  iken bir şekle sokulabilirler. Çeşitli sebeplerle okuyamamış, cahil kalmış kişiler , aslında çocukken eğitilmemiştir.      Çocukluk zamanında  okuma imkanı  bulamamış olanlar, sonradan bu olanağı  ellerine geçirseler dahi   kaybettikleri zaman kendi gençlikleriyle birlikte  gitmiş olur. Ne kadar gayret  gösterirlerse göstersinler, tekrar  okuyamazlar. Okumanın, öğrenmenin değerini  anlamış olmaları   fayda etmez.  Akılları  yeni bilgileri kolayca anlayacak ve öğrenecek  duyarlılığı kaybetmiştir. Bunun için becerilerimizi  küçük yaşlarda edinmeliyiz. Aksi halde  hiçbir vakit  bir şeyleri öğrenemeyiz. İlk yıllarımızın değerli olduğunu onlara her fırsatta  vurgulamalıyız.
        İnsan, dünyanın en garip  yaratığıdır. Onu eğitebilmek , düşünce ve davranışlarına   yön verebilmek için eğitimine küçüklükte  başlamalıdır. Küçük yaşta bir çocuk, her çeşit  etkiye açıktır; verilen bilgileri  direnç göstermeden kabullenir. Buna göre çeşitli  özellikler, alışkanlıklar edinir. Etrafındaki  gelenek ve görenekleri anlar . Karakter çizgileri buna  göre oluşur. Oysa, yetişkin bir insanı  sonradan eğitmek, ona eğitim  vermek çek zordur. Laf  gelişi, çocuğun kolaylıkla öğrendiği  okuma-yazmayı bile büyük    insan öğrenmede   güçlük çeker. Dolayısıyla, çocukların eğitimine vaktinde  gereken değeri  vermek ve titiz bir itina  göstermek bir ailenin giderek milletlerin  lehinedir. İnsan yaşamı  da ağaç gibidir. Küçük yaşlarda   eğitilir,   yetiştirirsen artık öyle devam  gider. . İnsan zihni  en çok küçük yaşlarda açıktır. Bundan dolayı bir insana  öğretilmek istenenler  verilmelidir.
       Eğitim ve öğretim işlerine  küçük yaşta başlamalıdır. Çocuk; doğası  bakımından bir balmumu gibidir.  Çocuğa  istediği­miz biçimi verebilecek en uygun vakit  çocukluk çağıdır.Yaş olan bir ağacı nasıl kolayca  bükebilirsek; ço­cuğu da ilk  önce ailesine, sonra da milletine  ve insanlığa yararlı bir insan  olarak yetiştirmek elimizdedir.  Olgun yaştaki kişileri , daha önceki edindikleri alışkanlıklardan, inandıkları fikirlerden  ayıra­bilmek çok zor olduğu için, insanı ; kolay şekil  ve­rilebilecek yaş ağaç gibi, çocukluk çağında   eğitmemiz gerekir.



Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.