8. sınıf deneme makale sohbet biyografi ile ilgili test soruları

8. SINIF MAKALE ,  DENEME , SÖYLEŞİ, BİYOGRAFİ ANI,,OTOBİYOGRAFİ,HİKAYE İLE İLGİLİ TEST SORULARI  


8.sınıf biyografi test soruları,8.sınıf hikaye masal testi,8. sınıf deneme makale sohbet biyografi ile ilgili test soruları,8.sınıf türkçe test soruları,

Buranın    soğuğu,   kaloriferine rağmen   iliklerime işlemiş sanki. Ellerim ayaklarım buz tuttu. Gözlerimi yola dikmiş,   göremeden ve   kıpırdamadan dimdik oturuyorum.Her ikimiz de yay gibi  ,   laf etmeden yol alıyoruz.
1.Yukarıdaki paragraf  aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye
B.Deneme
C.Makale
D.Anı

 Bu bölgede , bundan binlerce yıl önce kurulan   İlion   çok eski bir efsaneye kaynaklık etti. Öykü, ilk   buralı  ozan Homeros tarafından 2500 yıl önce söylendi. Anadolu kenti Troya’yı,   aşklarını, sonsuz savaşlarını, barışın   kutsal değer olduğu kente kara bulutların nasıl çöktüğünü belirtti .
2.Yukarıdaki paragraf  aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye
B.Deneme
C.Makale
D.Anı


Şöyle bizi  meltem gibi saracak bir adı  olmalı  ; mahallemizin adı, günlük güneşlik şarkılar söylemeli  bizlere. Evimize gidinceye kadar iyi  bir rüzgâr, bir güzel koku, bir engin mânâ   sarmalı. Evimize girsek dahi  bir ışık süzülerek   girmeli, odalarımızı bu yüce  güzelliklerle doldurmalıdır.
3.Yukarıdaki paragraf aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye
B.Deneme
C.Makale
D.Anı

Son zamanlarda  sayıları   artan korsan ürünler, yetkilileri yeni tedbirler  almaya itti. Çünkü hem sayıları hem de çeşitleri arttı ;  , kitap, CD… Emeğe saygı duymayan bu hırsızlar  orijinal eserlerin pahalı olmasını kendilerine fırsat bilip bu korsan ürünleri   satıyorlar.
4.Yukarıdaki metnin türü hangisi  olabilir?
A.Makale
B.Deneme
C.Söyleşi
D.Hikaye


  Selin , ön tarafa bakan pencerenin kenarındaki kanepeye mavi  elbisesiyle uzanmış, dizlerine dayadığı   kitabın üzerinde   bir yığın kâğıda, uzun parmaklarıyla bir şeyler  çiziyordu. Bahçe için bir plan hazırlamak istiyordu. Çiçeklerin adlarını, renk topluluklarını   kâğıdın kenarına yazıyordu. “Renkler karışmamalı!” diyordu.   mesela sade kırmızı, sade mor... Her mev­simde böylece   renk kümesi buluna­caktı. Sadece  güller, diğer çiçeklerden farklı olacaktı. Onlar bir  başına büyük meşaleler, söndürülmesi unutulmuş   lam­balar gibi yanacaktı.
5.Yukarıdaki parça aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye.
B.Deneme
C.Makale
D.Anı


    Ameliyathane kapısı önünde     soluk  alırken açılan kapının sesi ile bakışlarını o yöne   çevirdi. Karşısında   doktor  vardı. Kucağında incitilmemesi gereken bir hediye paketi taşır gibi    yaklaştı. Kucağındaki dünyanın e n güzel hediyesini, kızını, onun kollarına doğru uzattı. Sevinç ve heyecanla karışık bir duygu ile   kucağına aldı. Hemşirenin sözünü duymamıştı  . Gerçi bu sözü eşten dosttan epey bir süre duyacaktı ve gözleri şimdiden bu sözden değil belki lakin  sevincinden dolayı ışık saçıyordu.
6.Yukarıdaki parça aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye.
B.Deneme
C.Makale
D.Anı


"Topal Durmuş' un oğlu Mustafa, tuza gidiyordu, istasyonun yanında mola verdi. Eşeğini ağaçların altına bıraktı. Kendisi parmaklığın iç yanına geçti. Belini ağaca dayadı, kuşağından ekmeğini çıkardı. Sanki burası bir çayırlık, bu demir yol da bir akarsu imiş gibi bakıp yemeğe başladı."
7. Yukarıdaki paragraf ne tür bir yazıdan alınmış olabilir?
A)Fıkra        
B)Makale     
C)Deneme      
D)Öykü

23  Ağustos 1981’de İstanbul’da doğan yazar, ilk ve orta öğrenimini burada tamamlayıp lisans  eğitimi için gittiği İstanbul ’da “yazmak” coşkusuna kapılmıştır. Edebiyata deneme yazarak başlamış, “Gazoz Kapağından Madalyalar” isimli  ilk kitabını  Ada Yayınları’ndan çıkarmıştır.
8.Bu paragrafın  türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Otobiyografi                    
B) Makale     
C) Biyografi
D) Anı
Bir millette  sınıflar gerçeği vardır.Sınıflar olunca bunların   çatışmaları da olur.Sınıflar farklı  çıkar topluluklarıdır. Sınıfların birbiriyle uyuşan ve çelişen yanları vardır. Çelişme arttığı zaman  çatışma da büyür. Özellikle geri kalmış yerlerde  kişiler ve sınıflar arasındaki  varlık farkları büyüktür. Ezilme ve sömürülme göze çarpacak ölçüdedir.
9.Yukarıdaki paragraf  aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye.
B.Deneme
C.Makale
D.Anı



Doktorlar , bağışıklık sistemini güçlendirmek, kış aylarını canlı  ve sağlıklı geçirmek için özellikle C vitamini içeren mandalina,   greyfurt, elma ve diğer meyveleri çok  yemeyi öneriyor.

10.Yukarıdaki paragraf  aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir?
A.Hikaye.
B.Deneme
C.Makale
D.Anı




İki  yıl önce İzmit-İstanbul tren yolu üzerinde bi r sarmaşık görmüştüm. Bir fabrika bacasına sarılan   sarmaşık. Kırmızı tuğladan fabrika bacasını zamanla yemyeşil bir sarmaşık yukarı   sarmıştı.Doğanın endüstriye karşı zaferi gibi anladım  o görüntüyü. Zaferi demeyelim de, doğanın kendini hatırlatması diyelim.
11.Bu paragrafın   türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Otobiyografi                    
B) Makale     
C) Biyografi
D) Anı




Dünyanın yüksek birçok dağında onlarca  yıldır varlığını sürdüren buzullar bulunur. Soğuk dönemlerde bunlar, tıpkı ağır çekimde akan bir ırmak gibi ilerler. Sıcak dönemlerde de geri çekilir ,  küçülürler Buzulların   gerilemesinin ardında yatan nedenler hâlâ anlaşılmış değil.1980'li senelerden  beri dünyadaki bütün buzullarda hızlı bir   geri çekilme gözleniyor.
12.Bu paragrafın  türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Otobiyografi                    
B) Makale     
C) Biyografi
D) Anı



Ne zaman dayıma  ziyarete gitsek başında sarı  bir bere, sırtında kaşmir bir ceket, elinde bir makas bahçesinde bulurduk  .Telaşsız  adımlarla gelir; nezaketle karşılardı bizi. Zemin  katta pencerelerine yapraklar değen büyük odada toplanırdık ailece.
13-Bu paragrafın  türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gezi Yazısı    
B) Anı   
C) Deneme    
D) Otobiyografi
Antalya ‘ da  çıkan orman yangınında üç  kişi hayatını kaybetti. Esen beldesinin Gölbent köyü yakınlarındaki yangını söndüren kişiler , soğutma çalışmaları sırasında 60 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybettiğini gördüler. Zeytinlikteki otları yakarak temizleyen ihtiyarın  adamın ateşin ormanlık alana sıçramasını önlemeye çalışırken yaşamını  kaybettiği sanılıyor.
14.Yukarıdaki metin ne tür bir yazıdan alınmış olabilir?
A.Hikaye yazısından
B.Bir anıdan
C.Bir düşünce yazısından
D.Bir haber yazısından


Sazangiller  ailesinin bir türü olan bu balık   Avrupa ve Asya’da geniş bir dağılım gösteren bir   su balığıdır. Gövdesi yanlardan basık ve yüksek, başı küçük, gümüş renginde   balıktır. Göllerde ve yavaş akışlı akarsularda sürüler halinde yaşayan bu balık , solucanlar, yumuşakçalar gibi küçük hayvanlarla beslenir. 
15.Bu paragrafın türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Otobiyografi                    
B) Makale     
C) Biyografi
D) AnıCEVAP ANAHTARI
1.A
2.C
3.B
4.A
5.A
6.A
7.D
8.C
9.C
10.C
11.D
12.B
13.B
14.D
15.B




Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.