domaniç dağlarının yolcusu kitap özeti

DOMANİÇ DAĞLARININ YOLCUSU KİTABININ ÖZETİ KISA
        Kitabın yazarı   Kurtuluş Savaşı  döneminde duyduğu bir öyküden  oldukça  etkilenir , hikayeyi kısaca özetlemek gerekirse hikaye    şöyledir ; Kurtuluş Savaşı  yıllarında  , İnegöl toprakları büyük bir olay   yaşamış. Domaniç dağlarından bir kadın,  düşmana yol yordam göstererek yurduna  ihanet eden evladını , silahıyla vurup hayatına son vermiş .

Bu gerçekten yaşanmış  öyküyü  duyduğumdan bu yana  bu öykü hiç aklımdan çıkmamıştı. Ne yapıp edecek, bu hadisenin   geçtiği yöreleri gezecektim. İstanbul’dan Bursa’ya,   sonra  da İnegöl’e vardım. Bir otelde kaldım . Böyle önemli  ve mühim  bir olayı bilen birileri kesin  çıkacak, ben de onunla iletişim kuracak , teferruatlı  olarak yazacaktım. Kaymakam,  otelci Ferhat Ağa ve  birçok insan ile   görüştüm. Lakin   hiç kimse bir şey bilmiyordu. Haftalar böyle  geçiyor, boşa geçen zamana canım   sıkılıyordu. Ülkemin bu  insanlarını yakından tanımak da güzeldi lakin   benim geliş nedenim çok   farklıydı. Gördüğüm  cahillikler de çok moralimi bozuyordu. Okulu var, senelerdir  muallimi  yok. Gelen öğretmen burada durmamış, gideni gelmemiş . Vah benim ülkem. Mutluluğu  hep büyük şeylerde aramaya kalkarız lakin   şu kuru ekmek parçasının bile   insana o zevki vereceğini bilmeyiz. Önümüze kolay gelen olaylar , bizi ahlâksızlığa götürüyor,   Her bulduğumuz şeyden sonra çok fazla  iyisini bekleriz, bulamazsak kendimizi bahtsız   sayarız, kişileri    bu açgözlülükten kurtarmak lâzım. Bir  hayatın  bitiminde  verilecek bir hesabı olmamak, insanlığın karşısında ak yüz ile  çıkabilmek ne büyük  şey. Yazar yukarıda okuduğumuz kitaptaki anlatılanlarda  da olduğu gibi öyküyü  duyar ve öykünün  olduğu yere seyahat  yapar orada yaşayanlardan eski vakitlere  Milli Mücadelede  olanlarla ilgili malumat  almak ister ve yollara düşer. Lakin   bu yolculukta görür ki Anadolu ‘nun her yanı eğitimsizlik   ve yokluk  içindedir köylü   eğitimsizdir ve kendisinin de söylediği  gibi yine her şey önce köylüde bitmektedir. Önce köylü bir güzel eğitilmelidir. Yazar bu neticeye  varmaktadır.

100 TEMEL ESER ÖZETİ,domaniç dağlarının yolcusu kitap özeti,domaniç dağlarının yolcusu kitap özeti şukufe nihal,domaniç dağlarının yolcusu kısa özet,


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.