guliverin gezileri kitap özeti

GULİVERİN GEZİLERİ KİTAP ÖZETİ  
 
             Güliver okulunu  bitirdikten bir müddet  sonra meşhur  bir doktor olan Mr. Bates’in yanında çalışmak için  çırak olarak verilir. Kazandığı paraları işi   öğrenmek, gezi niyetinde olanlara yarar   sağlayacağını düşünerek matematik alanında   bilgi edinmek için harcar. Daha sonra 2  yıl 7  ay tıp okur. Ülkeye   dönünce hocası olan   Bates’in tavsiyesi ile  Swalow isimli  bir gemiye doktor olarak atanır. Birkaç kez yolculuk   yaptıktan sonra dönüşünde Londra’da hayatını devam ettirmeye   karar verir. Orada da yaşamlarını birleştirirler. Güliver   sonra işlerinin kötü gitmesinden dolayı    deniz yolculuğuna gitmeye  karar verir. Çok  seyahat  yapar. Aynı anda  da çok  kitap okur. 4 Mayıs 1699 yılında  Bristol Limanı’ndan   çıkar. Yolculuğu ilk    iyi gider. Doğu Hindistan’a giderken kuvvetli  bir rüzgar  onu Van Diemen topraklarının kuzey batısına götürü. Rüzgar gemiyi kayanın üzerine götürür ve gemi parçalanır. Sonra  filikalara binerler. Rüzgar kuvvetini  arttırır ,  filikalar devrilir. Arkadaşlarının hayatını  yitirdiğini  düşünen Güliver kendi gayretiyle  kıyıya çıkar. Uyuyup kalktığında    bir şeyler olduğunu görür. Gözlerini   aşağıya kadar indirince,  sırtında bir okluk   taşıyan   bir kişi  olduğunu görür. İlk başta   korksa bile  daha sonra arkadaşlık  kurulur. Lakin     yan adadakilerle sıkıntı  yaşadıklarını   söyler.

  Yan adaya gidip meseleleri  çözmeye çalışır lakin   faydasızdır. Bir gündüz vakti  denize bakarken   kayık görür.     gitmeye karar verir. Londra’ya gittiğinde zihninde    geziler vardır. Ailesiyle konuşup tekrar    çıkmaya karar verir. Geziye çıktığı bu geminin yiyecek ve içecekleri an be an bitiyor. Kaptan ileride  bir yer  göründüğünü , oradan yiyecek ve içecek almaları gerektiğini  söyler.   Tayfadan 5, 6 kişi ile beraber  karaya çıkar. Ama arkadaşlarından uzaklaşan Güliver birden   arkadaşlarının   kaçtığını görür. Lakin   artık yapabilecek   bir şey kalmamıştır. Çünkü gemilerine binip   gitmişlerdir.    

Evi sayılan bu yerde  otururken bir kartal     kaldırır ve bilinmeyen bir seyahata çıkarlar. Suya düşer. Güliver evi olan bu kafesin içinde 2  gün mahsur   kalır. Oradan geçen bir gemi de  onu fark eder. Ve geminin kaptanı    inanamaz.   Güliver iki adadan da aldığı   eşyaları kaptana gösterir. 3 Haziran 1706’da İngiltere’nin   kıyılarına varırlar.  Çok geçmeden de ailesi ve dostlarıyla sohbet eder. Eşi onun  bir daha deniz yolculuğuna çıkmasına mani  olacağını  söyler.  Lakin    bir süre sonra tekrar seyahata  çıkmasına engel olamayacaktır.

 

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.