araştırdığınız bir türkünün hikayesini kendi cümlelerinizle yazın

ARAŞTIRDIĞINIZ TÜRKÜNÜN HİKAYESİNİ KENDİ CÜMLELERİNİZLE YAZINIZ. YAZINIZA UYGUN BİR BAŞLIK BULUNUZ

ARAŞTIRDIĞIM TÜRKÜ:  Zahidem Türküsü hikayesi


7.SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI,bir türkü hikayesini kendi cümlenizle yazın,araştırdığınız bir türkünün hikayesini kendi cümlelerinizle yazın,

Ahali  arasında “Zahidem” adıyla ün yapan türkünün ozanı  Aşık Arap Mustafa, 1901 yılında Çiçekdağı’na bağlı Orta Hacı Ahmetli köyünde dünyaya gelmiş. Babasını annesini çok küçük yaşlarda yitirdi. Daha sonra bir akrabasının yanında yetim ve öksüz olarak  büyüdü.
Arap Mustafa’nın babası düğünlerde, toplantılarda , bayramlarda ,seyranlarda “Koca Oyunu” adı verilen oyunda “Arap” rölünü yaparmış. Bu nedenle Mustafa’ya da “Arap” lakabı adı takılmıştır. Kimsesiz kalan Arap Mustafa on  yaşına gelince Yukarı Hacı Ahmetli köyünden Hacı Bürozadeler’den Mehmet’e çiftçi oldu. Zaman içinde çalışkan, babayiğit, giyimine kuşamına özen gösteren yakışıklı bir delikanlı olan Arap Mustafa, Ağasının yeni yetişen Zahide’ye kalbini  kaptırdı. Fakir ve kimsesiz olduğundan bu sırrını bir türlü dışarı  vuramadı.
Yirmisinde  askere giden Mustafa’nın aklı, deliler gibi sevdiği Zahide’de kalmıştı. Köydeki arkadaşlarına  mektuplar göndererek Zahide’den haber almaya çalışan Arap Mustafa, Zahide’nin başka biriyle evlendirildiğini ve düğününün de 1  hafta sonra olacağını duyunca üzüntüsünü  içli şiirlere dökmüştür. Türküyü Neşet Ertaş plağa okuyup tanıtmıştır.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.