bir türk büyüğünün hayatını kendi cümlelerinizle yazın

ARAŞTIRMIŞ OLDUĞUNUZ TÜRK BÜYÜĞÜNÜN HAYATINI KENDİ CÜMLELERİNİZLE YAZINIZ.
ARAŞTIRDIĞIM KİŞİ: MİMAR SİNAN


Koca Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde doğmuş. 1511' senesinde  devşirme olarak ilk İstanbul'a gelmiş  ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girmiş burada . Burada kaldığı zaman   içinde, birçok sanat yapıtını  inceleme fırsatını bulmuş.

1516' senesinde Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran Savaşına  katılmış. Mısır'da bulunduğu zaman  içerisinde buradaki sanat yapıtlarını  gözlemlemiş. 1522'de Rodos seferine, 1526'da da Mohaç Meydan Savaşına  katılmış. Bu savaşlarda gösterdiği çok üstün  başarıdan dolayı  derece atlamış. 1533 senesinde  ise Kanuni Sultan Süleyman'ın İran seferine gitmiş . Bu seferin hemen ardından Hasekilik rütbesi verilmiş.

Boğdan seferi esnasında  ordunun Prut Nehri'nden geçmesi icap ediyormuş. Bunun için çok  uğraşıldı, lakin  kurulan köprüler bir türlü tutmamış azgın suların üstünde . Bunun üzerine Kanuni Sultan Süleyman, bu köprüyü yapabilecek kişinin  bulunmasını hemen  istemiş . Vezir Damat Çelebi Lütfi Paşa, Sinan'ın bu işin üstesinden geleceğine inandığı için bu önemli  görevi ona vermiş . Mimar Sinan, incelemelerinin ardından 2 haftadan kısa bir müddet  içinde köprüyü başarıyla inşa etmiş . Bunun ardından Sinan, baş mimarlık görevine gelmiş . Bu görevi 49 sene boyunca yapacakmış .Mimar Sinan, 1588'de İstanbul'da gözlerini yumdu hayata . Arkasında onca cami , çeşme , han , hamam bırakmış.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.