Hata yapabilirim fakat gerektiğinde özür dileyecek cesaretim var hikaye

 Hata yapabilirim. Fakat gerektiğinde özür dileyecek cesaretim var.” sözünün desteklendiği kısa bir öykü kurgulanması
Şimdi bu sözün desteklendiği kısa bir öykü kurgulayalım. Bu kurguda, öykü kişisi yapmış olduğu hatayı kabul edip özür dileme cesaretini gösterebilsin. Hemen planlayalım kısa öykümüzü… Planımızı ise bir öykü haritası kullanarak yapalım:

KONU
Yanıt: Cengiz ve Yaren’in annesinden  izin almaması sonucunda diyaloğu
ÖYKÜNÜN KARAKTERLERİ
Yanıt: çocuk: Cengiz  Anne: Yaren
ÖYKÜNÜN GEÇTİĞİ YER  VE ZAMAN
Yanıt: Sokak, Cengiz’in arkadaşının evi, Cengiz’in evi
SORUN
Yanıt:  Çocuğun annesinden habersiz ortadan kaybolması
ÇÖZÜM
Yanıt: Yaren’in Cengiz’le konuşması

Planımız bitince yazıya dökme aşamasına geçebiliriz. Yazdıktan sonra gözden geçirmeyi de unutmayalım:

HİKAYEMİZ

Yanıt: 8 yaşında olan Cengiz, annesinden haber vermeden hiçbir tarafa  gitmeyen bir çocuktur. Cengiz ile annesi arasındaki ilişki çok  samimi ve arkadaşçadır bu sebeple  de Yaren, Cengiz’e bir şey diyeceği an  onu kırmayarak güzle bir dil ile anlatmaktadır.
Bir gün Cengiz, düşünmeden annesi dışarı  gittiğinde arkadaşının evine gider ve annesi eve geldiğinde Cengiz’i bulamayınca meraka düşer  ve dışarı çıkarak Cengiz’i aramaya başlar. Her tarafa  bakan Yaren sonunda ağlaya ağlaya Osman’ın evine gider ve bakar ki Cengiz de oradadır. Yaren hiçbir şey demeden Cengiz’i alır ve eve gelir. Çok üzülen Yaren, Cengiz’i karşısına alır ve tüm duygularını ona güzel bir içimde  anlatır. Çok üzüldüğünü merak ettiğini ve korktuğunu söyler. Bunun üzerine Cengiz, annesinden özür diler ve bir daha aynı şeyi yapmayacağına dair söz verir.

Aşağıda farklı bir öykü yer almaktadır.


Ayşe, yalnız olmayı seven, çalışkan ve sevecen bir kızdı. Günlerden bir gün Okan ve arkadaşları ile olan muhabbetlerine Ayşe de dahil olmuş onlarla şakalaşıyordu. Okan o anda kendisini tutamayarak öyle bir söz söyledi ki Ayşe donakaldı. Bozuntuya vermemeye çalışmıştı fakat Okan'ın sözüne oldukça alınmıştı. Okan bir şeyler olduğunu fark etmiş fakat bulundukları ortamda bunu dile getirememişti. Bu durumun üzerinden günler geçmekte, Ayşe ise herkesden kopmuş vaziyette okula gelip gitmekteydi. Okan ise durumu anlamış ve Ayşe ile konuşmaya karar vermişti. Bir gün okulun çıkışında Okan, Ayşe'i durdurdu, Ayşe reddetse de onunla konuşmanın bir yolunu bulmuştu. Okan, hatasını anlamış, Ayşe ‘den özür dilemenin, onu mutlu etmenin yollarını aramıştı. Ayşe, onun özrünün yeterli olacağını, kendisinin sözlerine kırıldığını ona söyledi. Neyse ki aralarındaki sorun tatlıya bağlandı ve hayatlarına böylece devam ettiler.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.