yeşil kiraz kitabının kısa özeti

YEŞİL KİRAZ KİTABININ KISA ÖZETİ GÜLTEN DAYIOĞLU
Kiraz, ailesinin sürdüğü hayatı  beğenmeyen gözü yükseklerde bir genç kızdır. Çevresiyle sürekli sosyal ve ruhsal çatışma içindedir. Kapıcı kızı olmayı   kabullenememiştir. Bunu ne öğretmenlerine   de arkadaşlarına da anlatıyordu. Ailesinin yaşam biçimini beğenmediği için   yaşamdan kendini kurtarmak istiyordu.

Bunu sadece  okuyarak başarabilirdi. Dar gelirli bir ailenin çocuğu olduğu için   yazları çalışır, kışın da okula giderdi. Daha sonra bu hayat  tarzı değişti. Gençliğe başlarken duyguları   değişmişti. Önceleri okuyup toplum içinde   atlamayı düşünen Kiraz   kendini coşku  ve korkularla örülmüş doyumsuz bir aşk serüveninin içinde bulur.

Bu aşk onu   sonra hem de hayatının en güzel senelerinde  derinden çökertir. Özgür’le yaşadığı bu aşk sonunda   ruhunu ve bedenini kaybeder. Daha sonra günahsız bir bebeğin yok edilişi. Tutkularının tutsağı olan Kiraz,toplumun farklı kesimlerinde birbirinden değişik  yaşam biçimlerini deneyip,   türlü insan tiplerini gözleyerek kısacası kabuğundan kurtulup yükseklere kanat açmaya çabalarken pek çok maceraya girişir. 

ŞAHIS KADROSU

Kiraz: Romanın baş kahramanı. Fakir bir ailenin   kızıdır. Yüksek tahsilli,   eğitim görmüş,   aynı zamanda akıllıdır. Yaşadıkları   olgunlaştırmıştır. Zamanla hayatı daha iyi anlamış ,  yorumlamıştır. 

Habibe Kadın: Kiraz’ın annesidir. Köyden kente göç ettiklerinde hâlâ köy yaşamından kurtulamamıştır. Giyinişi, konuşması ve yaşam tarzını değiştirmemiş bir gelenekçi kadındır.

Hasan: Kiraz’ın ağabeyi ,  hayatta en çok sevdiği kişidir. Anadolu’nun değişik yerlerinde yargıçlık yapmaktadır.

Özgür: Kiraz’ın   aşık olduğu erkektir. Kiraz’la birbirlerini sonsuz bir aşkla sevmektedirler.  
Share:

1 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.