üç kedi bir dilek kitap özeti kısa


ÜÇ KEDİ BİR DİLEK KİTAP ÖZETİ
KİTAP BİLGİLERİ
Yazan: Sara Şahinkanat
Resimleyen: Ayşe İnan Alican
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları, Doğan Kardeş Kitaplığı
Basım Yeri-Tarihi: İstanbul, Aralık 2014 (6. Baskı)
ÜÇ KEDİ BİR DİLEK KİTAP ÖZETİ
Piti, Pati ve Pus, kedilerin damdan dama atladığı, leyleklerin çatılarda yuva yaptığı zamanlarda, sevimli bir mahallede, aynı damda, yan yana, can cana yaşayan üç sevimli kedi. Geceleri gökyüzündeki yıldızları izleyerek uykuya dalan üç yakın arkadaş. Yine böyle bir gece, uzanmış gökyüzünü izlerken Pus, kayan bir yıldız görmenin büyük şans olduğunu, o sırada dilek dilenirse o dileğin mutlaka gerçekleşeceğini söylüyor arkadaşlarına. Pus aralarında en bilmişleri, Piti ise en romantik, en hassas olanları. Piti bunu duyunca çok heyecanlanıyor önce ardından derin düşüncelere dalıyor. Gözünü kırpmadan, sürekli gökyüzüne bakmaya başlıyor. Yemeden içmeden, eğlenceden, uykudan kesiliyor. Hatta bir gün dalgınlıkla damdan düşmek üzereyken, arkadaşları son anda yetişip kurtarıyorlar Piti’yi. Pus ve Pati o günden sonra iyice endişeleniyor, fakat ne yapsalar Piti’yi vazgeçiremiyorlar kayacak yıldızı beklemekten.
Piti’nin bu kadar önemli olan dileği neydi, kimse bilmiyor, ama Pus bu fikri ortaya attığı için kendini kötü hissediyor. Arkadaşları Piti’ye bir şey olacak diye çok endişeleniyor, bir an önce bu duruma çare bulmak istiyorlar. Kafa kafaya verip bu işi çözecek bir plan yapıyorlar. Kömür tozu, el feneri ve yan damdaki komşuları Bayan Leylek de bu planın parçası.
Pati ile Pus, planı uygulamak için en uygun zamanı beklemeye başlıyorlar. Nihayet gökte ayın görünmediği bir akşam, Pus ve Bayan Leylek, baştan aşağı kömür tozuna bulanıp kapkara oluyorlar. Gecenin karanlığında seçmek mümkün değil. Pati ise elinde fenerle damda bekliyor. Bayan Leylek Pus’u ensesinden kavrayıp uçmaya başlıyor. Pus bir gözünü kapatıyor. Pati damdan el fenerini yaktığında Pus’un açık kalan gözü ışığı bir güzel yansıtıyor. Gökte bir yıldız kaymış gibi oluyor. Gözünü ayırmadan göğe bakan Piti, yıldızın kaydığını görünce sevinçle haykırıyor dileğini. “Pus ve Pati’yle dostluğumuz hiç bozulmasın, sonsuza kadar yollarımız ayrılmasın!”
Pati ve Pus çok duygulanıyorlar bunu duyunca. Üç küçük dost kucaklaşıyorlar, gözleri dolu. Piti, dileğini dilemiş olmanın mutluluğu ile iki dostunun ortasında huzurla uykuya dalıyor. Pati, en korumacı olanları belki de, soğukta üşümesin diye örtüyor arkadaşının üstünü. Pus ile Pati, bir yandan planın işe yaramasından memnunlar, öte yandan da, acaba yanlış mı yaptık, diye düşünmekten alamıyorlar kendilerini. O endişeli sessizlikte yanıt yıldızlardan geliyor. Pus ile Pati hemen el ele tutuşup gökyüzünde kayan yıldızın eşliğinde bir ağızdan fısıldıyorlar: “Kayan yıldız, lütfen, lütfen, gerçek olsun Piticiğin dileği…” Şimdi tamamlandı işte her şey, artık içlerindeki huzurla dileklerinin gerçekleşeceğine inanıyorlar.
Çok yakınlarımıza, dostlarımıza ne kadar çok değer verir ve bir ömür dostluğumuz bozulmasın isteriz. Hele ki çocuklukta, ne kadar kıymetlidir, nasıl da özeldir arkadaşlıklar. Sevginin, özverinin, paylaşmanın, bazen de çatışmaların ilk örneklerindendir çocukluk arkadaşlıkları. Çocuklukta yaşanan akran dostlukları, kardeşlerle veya büyüklerle ilişkilerden farklı olarak herhangi bir hiyerarşinin olmadığı, çocukların benliklerini daha özgürce ortaya koydukları bir ilişki biçimidir. Ailesi veya öğretmenini kendi seçemese de arkadaşlarını kendi seçer çocuklar ve belki de bu yüzden çok kıymetlidir arkadaşlık ilişkisi. Bazılarımız, aynı Pus gibi yeni fikirler, heyecanlarla besleriz bu dostluğu. Bazılarımız, Piti gibi, daha romantik, daha duyarlıyızdır, kimilerimiz ise Pati gibi, sevdiklerimizi korumak için onlara kol kanat germeye her zaman hazırızdır.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.