yurdumu özledim kitap özeti gülten dayıoğlu


YURDUMU ÖZLEDİM KİTAP ÖZETİ GÜLTEN DAYIOĞLU
     Atıl dokuz  yaşında bir çocuk. Annesi ve babası köyde yeterince para kazanamadıklarından Almanya’da çalışıyorlar. Atıl , köyde ninesi ve kardeşi Ayşen ile yaşıyor. Atıl üçüncü  sınıfta okuyor.
Sınıfa geç geldiği   gün anne ve babasıyla Almanya’ya gideceğini söylüyor. Atıl Almanya’ya gideceği için   mutlu oluyor ,  arkadaşlarına bu durumu  anlatıyor ama arkadaşları bunalıyor.   Almanya yolculuğu  başlıyor. Ancak köyden şehre yolculukları , eşkiyalar ve kurtlar nedeniyle çok zor geçiyor. Trene binip şehre ulaşmaları   günlerini alıyor. Köyde gezmeye, oynamaya rahat hareket etmeye alışan Atıl   sıkılıyor. İlk   uçağa bindiği için çok heyecanlanıyor .  Almanya’ya ulaşıyorlar.
Almanya’da Atıl’ı   bunaltıcı bir hayat bekliyor. Anne   babası işe gidince evde kalıyor ,  yemekleri pişiriyor. Bir gün ocakta yemeği unutup başka   çocukla oyuna dalıyor evde yangın çıktığı için ev sahibi evden atıyor fakat  o çocukla iyi bir dostluk kuruyorlar.  
Anne ve babasıyla 1  hafta sonu yeni   oyuncaklar almaya gidiyorlar. Orada gördüğü   tek başına silahı almaya gidiyor ve kayboluyor. Çok korkan Atıl’ı polisler bulup   teslim ediyor. Oysa babasının ona habersiz aldığı silahı görünce   şaşırıyor. Atıl parkta kedisini kaçıran   kıza yardım ediyor ama kızın abisi ve arkadaşları, Atıl’ı   dövüyorlar. Atıl bu arada eline geçen gazeteleri   okuyamıyor. Okumayı unuttuğunu fark ediyor.Babası her gün gazete alıp okumasını sağlıyor.  
Atıl okula başlıyor ,  çok fazla arkadaşı olmuyor çünkü okulda Türkleri hiç sevmiyorlardı. Okulda da başarısı köydeki kadar olmadığından Atıl içten içe her şeyin özlemini duymaya başlıyor.
Babasının sürekli;   haylaz, bir iş beceremedim, olmadık işler açtın başımıza diye azarlamalarına   dayanamayan Atıl şu cevabı veriyor:
“Bu güne kadar  başıma gelen   işler ilgisizlik ve görgüsüzlükten oldu. Köyde doğup büyüdüm yoksa tembelliğimden değil. Burada boynu bükük para için yaşamaktansa köyüme dönüp gönlümce yaşamak istiyorum… diye haykırıyor.  
İçten içe aynı duyguları paylaşım da söyleyemeyen anne ve babası da hıçkırıklarla Atıl’a sarılıp Türkiye’ye  köylerine gönüllerince yaşamaya dönmek için karar veriyorlar.


Share:

1 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.