bağrı yanık ömer kitap özeti konusu şahıs kadrosu


BAĞRI YANIK ÖMER KİTAP ÖZETİ ŞAHIS KADROSU KONUSU
Bakır Efe zengin  bir ağadır. Eşi Emine, oğlu   Ömer’dir. Anne ve babanın çocukları Ömer’e   düşkünlükleri vardır. Fakat  kendi aralarında sorunlar yaşayan çift Ömer olmasa   boşanacaklardır. Ömer 5  yaşındadır ve boşanma olursa 7  yaşına kadar annesinde kalacaktır. Fakat  anne de baba da Ömer’den ayrılmak istemezler. Bakır Efe oynadığı oyunlar sonucunda  hem boşanmayı başarır hem de oğlundan ayrılmaz. Ömer ise ince   bir çocuktur. Annesinde ayrıldığı için   üzülür fakat  babasını üzmek istemediği için de belli etmez. Dahası  Bakır Efe maddi sıkıntıları olunca   Halil Ağa’nın varlıklı kızı Fatma ile evlenir. Üvey anne ile de tanışan Ömer,   üzülmektedir. Emine ise bencil bir   olan Mehmet Efe ile evlenmiştir. Ömer artık hem üvey anne hem   üvey babanın sevgisizliği arasında git gel yapmaktadır. Bağ yolundaki   kulübede kalan Ömer, babasına annesinde annesine de babasında kaldığını söylemiştir. Sıcaktan ortalığın yandığı  bir gün üvey annesinin bağına giden Ömer, üvey babası tarafından taşlanarak kovalanır. Susuzluğunu giderecek     su bulamayan Ömer, sıcak taşlar arasına bağrı yanık bir şekilde uzanıverir.

ŞAHIS KADROSU:
Ömer: Romanın baş  kahramanıdır. Annesi ve babasının boşanması ile acılarla tanışmaya başlamış bir çocuktur. Üvey babasından kaçtığı   gün susuz kalarak, bağrı yanık bir şekilde ölmüştür.
Bakır Efe: Ömer’in babasıdır. Karısından ayrılarak Fatma ile evlenir.
Emine: Ömer’in annesidir. Kocasından ayrıldıktan sonra Mehmet Efe ile evlenir.

KİTAP BİLGİLERİ
YAZAR: MAHMUT YESARİ
TÜRÜ: Sosyal-Psikolojik roman
ÖNEMİ: Boşanan çiftlerin çocuklarının yaşadıkları psikolojiyi yansıtması açısından önemli bir romandır.

KONUSU : Annesi   babasının ayrılmasından sonra üvey baba ve üvey anne arasında kalan,   felaket karşısında acılarını anne ve babasına belli etmeden yaşayan Ömer’in ölümüne uzanan   hikâyesi romanın konusudur.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.