eskiler alırım kısa kitap özeti sevim ak


SEVİM AK ESKİLER ALIRIM KISA KİTAP ÖZETİ VE KONUSU
Pınar adlı kız  annesinden hayalindeki orgu ister. Yatak altlarında, dolap arkalarında yıllardır pinekleyen köhne eşyalarla yeni bir org alınır mı? Anneannenin çocukluk udu, annenin kırık bisikleti, eski Fransızca sözlük, babanın unuttuğu olta, tozlu oyuncaklar... nasıl bir anda satılamayacak kadar değerlenir? Pınar istediğine kavuşamayan, yapayalnız tek çocuk değildir. 

Eskici, hayallerini gerçekleştiremeyen çocukları buluşturacak bir yol biliyordur...
Sizin çocukluğunuza yetişti mi bilmem, ben küçükken sokaktan "Eskijiiiiii" diye nameli nameli bağıran eskiciler geçerdi. Sonra sonra zaten arabalarını sürecekleri yol da kalmadı şehrin karmaşasında.
"Eskiler Alırım!" Sevim Ak´ın yazdığı ve Mustafa Delioğlu´nun resimlediği Can Çocuk´tan çıkmış bir hikaye kitabı.
Pınar adlı  küçük kız televizyonda orgun başında yaşıtı bir oğlanı görüp, annesinden kendisine bir org almasını ister. Anne ise (klasik) evde çok döküntü olduğunu ve yeni bir şey alamayacağını söyler ve işine yaramayan eşyaları eskiciye verirlerse belki bir org alabileceklerini ekler... Pınar koşarak içeri gider ve...
Sevim Ak´ın bu çok gündelik hayatın içinden hikayelerine bayılıyorum, 5 yaş üzeri çocuklar için tavsiye ederim.

Aslında kimya mühendisliği ve biyokimya uzmanlığı eğitimi gören Sevim Ak, 1985 yılından beri çocuk edebiyatıyla ilgilenmektedir. 1987 yılında, basılan ilk kitabı Uçurtmam Bulut Şimdi ile Akademi Kitabevi Öykü Ödülü’nü kazanmıştır. Öyküleri Kırmızı Fare, Doğan Kardeş, Bando, Milliyet Kardeş, Başak Çocuk, Vakıf Çocuk, Kırmızı Bilye gibi çocuk dergilerinde yayımlanmıştır.
TRT’nin “Portakal ve Zıpzıldır” adlı çocuk programları için öyküler ve senaryolar yazmıştır. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra Tel Aviv Belediyesi Ruh Sağlığı Merkezi ve Marmara Üniversitesi Vakfı işbirliğiyle yürütülen Marmara Depremi Psikososyal Rehabilitasyon Projesi, yazarın çocuk korkularıyla ilgili 13 öyküsünden yola çıkılarak başlatılmıştır. Doğu ve Güneydoğu’daki çocuklarla gerçekleştirdiği yaratıcı okuma ve öykü yazma çalışmalarının sonuçları Fransa’da Lignes D’ecritures’in çeşitli sayılarında yayımlandı. Kırık Şemsiye adlı resimli öykü kitabı Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nce 2006 yılının en iyi resimli kitabı seçildi.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.