dünya büyülü bir yer kısa kitap özeti


DÜNYA BÜYÜLÜ BİR YER KISA KİTAP ÖZETİ

Bir madenci kasabası. Fakat  artık eskisi gibi üretim yapılmıyor. Dolayısıyla kasabanın altı terk edilmiş galeriler, dehlizlerle dolu. Kapatılmadığı için bu yerler çocukların   oyun mekanı olmuş, romandaki deyişle bu “metruk alan”. Kasabaya   taşınmış Kit Watson da kasabalı çocukların bu   oyunlarına dahil olur. Oyunla da liderlik yapan da kasabanın ,  okulun hırçın çocuğu John Askew’dir. Ölüm adı verilen oyun sayesinde   yeteneklerini sergilerken, dramanın insan psikolojisine olan etkisini şahit oluyoruz. Oyun da olsa  ölüm düşüncesi etkiliyor insanı.
          Kit her ne denli  kasabada yeni olsa da, burası dedesinin kasabası. Dedesinin anılarının da Kit üzerinde etkisi çok  olacaktır. Çocukluğunun haylazlıklarını anlatır dedesi. Kuş yumurtalarını çalarlarmış. Acılar yaşatan maden anıları   Kit’i etkilemiştir… Özellikle dedesinin   kabuslarında var olan İpeksi’nin varlığı. İpeksi var mı yok mu pek belli değil. Çok eskiden,   dedesi madende çalışırken fener ışığında bir görünüp kaybolan siluettir İpeksi. İşte bu hayal ürünü olan şey Kit’in de peşini bırakmaz bundan böyle . Ne var ki, Kit İpeksi’den hiç şikayetçi değildir, arkadaşları ile beraber   onu da oyunlarının bir parçası yaparlar.
John Askew özgünlüğüne rağmen sıkıntılı  bir tiptir. Geçimsizliğinin temelinde de babası ile yaşadıkları vardır. Gittikleri okulun idaresi de   disiplinsiz hareketleri yüzünden okuldan atarlar, sonrasında da John kayıplara karışır. Öncesinde Kit   Alison Keenan ile birlikte Askew’in Kızıl Kafa dediği Bayan Bush ile Karlar Kraliçesi adlı oyunun provalarını yapıyorlardır. Alison’un yani Allie’nin oyunculuk performansına burada şahit oluruz.
Bunun yanında Kit ile  John oyunculuğunun yanında başka yeteneklerini de gösterirler. Kit romanda bir alt metin gibi duran öyküsünü yazmaktadır, romanın sonunda da öyküyü seslendirir. Bir ayıyı öldürüp küçük bir bebeği kurtaran Lak’in hikayesi  etkilidir gerçekten. Bana Kit’in kendi öyküsünden daha etkili geldi. Öyküyü resimlendiren ise büyük resim yeteneği olan John Askew’dir.
Anılar,  sanat ve oyun.  Tüm bunların olduğu bir yerde problemlerin çözümü daha kolay oluyor işte. Aralarında aşk-nefret ilişkisi olan John-Kit-Allie de bu bu koşullarda bir araya gelirler tekrar. İyi insanların,   olması işleri kolaylaştırır.


Share:

1 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.