güneşi uyandıralım kitap özeti kısa


GÜNEŞİ UYANDIRALIM   ÖZETİ

 Zeze'nin     ailesi O'nu,  iyi bir eğitim alması ve   iyi    hayat sürmesi amacıyla  Zengin  bir aileye evlatlık vermek zorunda kalmıştır.  Ama   Zeze’nin evlatlık verildiği aile   oldukça zengin olmasına rağmen diğer bazı açılardan olumsuz özelliklere  sahiptir. Evlatlık verildiği bu ailenin  kişilere  zengin olmalarına rağmen aşırı alıngan  gereksiz hassasiyetlere de sahip   kendilerini beğenmiş kimselerdir. Zeze   bir hayli büyümeye başlamış ve ergenlik çağlarına da gelmiştir.  Bu yüzden aşırı   duygu dünyası da karma karıştır.  Evlatlık verildiğinden ergenlik sorunları da yaşadığından   üvey ablası ile de  yaşadığı sonu gelmez sürtüşmelerden bunalmış durumdadır.

            Zeze Üvey ablası ile   bitmeyen çekişmelere girmiş üvey annesinin bitmek bilmeyen   düzen merakından bunalmıştır.  Aile baskısının aksine babalığının iyimser tavırlarına rağmen   babalığına da açılamakta ona karşılık vermekte güçlük çekmektedir.
Zeze'nin evde ki tek arkadaşı  evin aşcısı Dadada'dır. Zeze artık 11 yaşındadır ve bu kez en yakınında, O'nun bütün çocukluğunu paylaştığı küçük şeker portakalı fidanı yoktur fakat   onu aratmayacak olan başka bir sırdaşı vardır. Zeze’nin yeni yoldaşı küçük bir kurbağadır. Zeze bu küçük kurbağaya Adam adını vermiştir.

      Yaramazlıklarından dolayı sık sık okulda ceza almakta , ve macera dolu günler geçirmektedir.     gittiği okul çok katı kuralları olan sıkı ve disiplinli bir okuldur.  Okulun kurallarına uyum sağlayamayan Zeze   okul yönetimi ile başı derde girmektedir. Okulda ki tek arkadaşı   ise Tarcisio Medeiros’tur.  O'na adı ile hitap etmesine müsade eden, iyimser ve sevgi dolu hocası Peder Paul Louis Fayolle  de Zeze ile ilgilenen iyi bir öğretmendir.   Ayrıca hayalinde ki baba modeli olan Fransız şarkıcısı Maurice Chevalier’ i de uzaktan uzağa oldukça sevmektedir.
Sürekli olarak dert ortağı Kurbağası Adam ile konuşmakta tüm sıkıntılarını  ve sıkıntılarını onunla paylaşmaktadır. Kurbağası Adam ile beraber  hayatı öğrenmeye başlayan Zeze, aşkı ve  aşkın  getirdiği sıkıntıları  da yakından tanımaya başlar. Yeterince büyümeye başlamış ve artık delikanlı olmuştur.  Çok parlak bir öğrenci olan Zeze birden bire  sırılsıklam âşık olur.  O güne kadar herkesi kızdıran,  küçüklüğünden beri Şeytanın Oğlu  olduğuna inandığı için   Şeytanın Oğlu olmadığını anlamaya başlayan Zeze’yi yeniyetmeliğin ilk adımları, verilmesi gereken yalnızlık sınavları beklemektedir.

Bu yüzden  Zeze  en yakın arkadaşı  Adam’dan ayrılmak vakti geldiğini anlamıştır.  Zeze, artık bir büyüktür ve yola dostları ve sevdikleri olmadan devam zorundadır.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.