Hayal Sözleşmesi Kitabının Özeti

Hayal Sözleşmesi Kitabının Özeti


 Hayal Sözleşmesi eserinde , bir grup çocuğun bir amaç uğrunda üstün çaba sarf etmeleri ön planda oluyor. Bu çabalar arasında ödün vermeler ve saçma davranışlar da ortaya çıkıyor. Ortak hedefleri , çocukların birlik olmalarını sağlarken birbirlerini tanımalarını da sağlıyor. Bunlar  ortaya çıktıkça çocuklar birbirlerinin hiç bilmedikleri taraflarını öğreniyorlar. Böylece samimiyetleri artıyor, yeni arkadaşlıklar kuruyorlar.


            Hayal Sözleşmesi, Ege’nin arkadaşları ve öğretmeniyle on sene aradan sonra buluşmak için İstanbul’a yaptığı yolculukla başlıyor. Bu yolculuk esnasında Ege, sekizinci sınıftayken sınıf öğretmenleri sayesinde yaşadıkları “Hayal Sözleşmesi” ile ilgili hatıralarını anlatıyor. Tüm bu anılar bittikten sonra Ege, İstanbul’a ulaşıyor. Arkadaşları ve öğretmeniyle buluşuyor. Herkesin söz alıp konuşacağı buluşmada ilk konuşmayı Ege yapıyor. Bu konuşmanın neticesinde ise kitap, okuru merakta bırakacak şekilde sona eriyor.

8-A sınıfının öğretmeni olan Eda Hanım bir gün öğrencilerine yakın ve uzak gelecek için hayallerini bir yere  yazdırıyor. Ve hayallerini yazdıkları kağıtları tek tek zarfa koyduruyor. Herkes hayallerini iki defa yazıyor ve iki ayrı zarfa koyuyor. Bu zarflarından birini öğretmene veriyor, birini de kendisi saklıyor. Eda Hanım, öğrencilerine bu zarfları on sene  saklayacağını ve bu on yılın sonunda yeniden buluşacaklarını söylüyor. Çocuklar bu plan için çok heyecanlanıyorlar. Bengisu da bu heyecana heyecan katacak bir fikir ortaya atıyor. Böylece tüm sınıf, içlerinden beş kişi seçip o kişilerin yakın gelecekle ilgili birer hayalini gerçekleştirmeye karar veriyorlar. Hayalleri gerçekleştirilecek kişileri kura ile seçiyorlar. Burada  çıkan isimler Özlem, Feyyaz, İlker, Mehmetcan ve Ezgi oluyor.

İlk  Özlem’in hayalini okuyorlar. Özlem’in hayali herkesi epey uğraştırıyor. Kısa vadede elde ettikleri sonuç ise hepsi için hayal kırıklığı oluyor. Ama aradan epey zaman geçince işler değişiyor.

Özlem’den sonra ise Feyyaz’ın hayalini okuyorlar. Feyyaz’ın hayali de sınıf arkadaşlarıyla Beşiktaş maçına gitmek oluyor. Bu hayali gerçekleştirebilmek için ilk  nasıl para bulabileceklerini düşünüyorlar. Daha sonra ise Ege’nin fikriyle hem formaları hem de maç biletlerini hiç para harcamadan elde etmeyi başarıyorlar. Maç günü, erkenden buluşup piknik yapıyorlar. Uzun süre beraber vakit geçirdikten sonra stada gidiyorlar. Maç sırasında bazı tehlikeler yaşasalar da maçı kazasız belasız atlatıyorlar. Ama dönüş yolunda kötü bir olay oluyor.

Feyyaz’dan sonra İlker’in hayali ortaya çıkıyor. Sınıfın tembeli olan İlker annesini mutlu etmek için karnesiyle beraber  teşekkür belgesi almak istiyor. Böylece her dersi bir arkadaşı üstleniyor ve İlker’i o derse çalıştırıyor. İlker de arkadaşlarının emeklerini boşa çıkarmayıp onlardan daha çok çabalıyor. Böylece İlker’in hayalini gerçekleştiriyorlar. Ama bu süreçte akıllarına gelmeyen bir sorun da ortaya çıkıyor. Neyse ki bu sorunu kısa sürede aşıyorlar.

İlker’in mektubunu Mehmetcan’ınki izliyor. Mehmetcan derste de söylediği gibi pahalı bir markanın telefon ile tabletini istiyor. Arkadaşları bu isteği aşırı bulsalar da bunun için de çabalamak zorunda kalıyorlar. Böylece öğretmenlerinin desteği ve el birliğiyle çeşitli yöntemler kullanarak parayı denkleştiriyorlar. Lakin para denkleşince Mehmetcan bu hayalinden vazgeçip paranın daha güzel bir şekilde değerlendirilmesini sağlıyor. Mehmetcan’ın değişen kararı herkesi çok mutlu edip duygulandırıyor.

Mehmetcan’dan sonra ise Ezgi’nin hayalini öğreniyorlar. Ezgi de popüler bir ünlüyle tanışmak dahası o ünlünün evini görmeyi hayal ediyor. Ama daha sonra hayalini değiştirip ünlünün okulda konser vermesini istiyor. Bu hayali gerçekleştirebilmek için de epey çaba harcıyorlar. Bir süre sonra da çabalarının boşa gittiğini düşünüp üzülerek vazgeçiyorlar. Lakin bu vazgeçişin ardından büyük bir sürpriz gerçekleşiyor.

Hayal Sözleşmesi kısa özeti,Hayal Sözleşmesi kitap özeti,Hayal Sözleşmesi eser özeti,Hayal Sözleşmesi konusu,Hayal Sözleşmesi ana düşüncesi,KİTAP ÖZETLERİ,
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.