Ütopyaya Yolculuk Kitabının Özeti

Ütopyaya Yolculuk Kitabının Özeti

Ütopyaya Yolculuk kısa özet,Ütopyaya Yolculuk uzun özeti,Ütopyaya Yolculuk konusu,Ütopyaya Yolculuk ana düşüncesi,KİTAP ÖZETLERİ,
           Mavi, babasının uzay araştırmaları merkezine yaptığı yolculuk sırasında daha önce hiç görmediği bir makine ile karşılaşır.Merakına yenik düşer ve dikkatsizliğinden dolayı bu makineyi çalıştırarak yanlışlıkla paralel evrene gider. Ne olup bittiğini anlayamadan kendisini değişik bir dünyada bulan Mavi bu farklı ortama adapte olmakta ilk saatlerde zorluk çeker. Çünkü onun geldiği dünyada doğa onlara çoktan küsmüş, doğada uzun süreli hiçbir canlı barınamaz hale gelmiştir. Onun geldiği yerde insanların temiz hava ihtiyaçlarına cevap vermek için oksijen parkı adı verilen içerisinde botanik bahçe ve alışveriş merkezleri bulunan yapılar türemiştir. Bunun sebebi  insanların doğaya karşı   bencilce tutumudur.

Mavi yanlışlıkla geldiği bu yerde Kitap isimli bir kızla tanışır. Mavi'ye tekrar evine dönmesi için yardımcı olur. Kitap isimli kız Mavi'ye geldiği dünyayı anlattıkça Mavi kendi dünyasındaki olumsuzlukların farkına varır. Bu dünyada insanlar doğaya, hayvanlara ve başkalarına karşı son derece duyarlı ve saygılıdır
Mavi'nin kendi dünyasında  rahat bir yaşamı vardır. Sorumluluk duygusu nedir bilmeyen Mavi'nin varlıklı bir ailesi vardır. Yaşadığı dünyada Mavi'nin babasının dokuz tane oksijen parkı ve Derin Uzay Araştırma Merkezi vardır.

Kitap, Mavi'yi okulum dediği ağaç evine götürür. Burada çocuklar eğitimlerini kendi ağaç evlerinde kendi kendilerine tamamlarlar. Kitap kendi yaptığı bu ağaç evine düzenli olarak her gün gelmektedir. Burada araştırmalar yapıp, projeler üretmektedir. Burada çocukların bir ay boyunca yaptığı çalışmalar daha sonra Bilgeler Şehri'nden gelen bilgeler tarafından ziyaret edilerek değerlendirilir. Yapılan çalışmalara göre kollarındaki çips adındaki bilekliklere puan yüklenir. Çipsler telefon, bilgisayar, para kartı gibi pek çok teknolojik donanıma sahip bir bilekliktir. Fakat burada zorunlu haller dışında teknolojinin kullanımı pek yaygın değildir. Mavi bu durumun farkına varmaz ve mütevazi bir yaşam süren bu insanları ilkel bir topluluk olarak görür.

Mavi'nin durumunu çözmek için Kitap ile beraber bilgelerden yardım alma kararı alırlar. Kitap'ın bilge ziyareti Mavi gelmeden bir gün önce geçmiştir. Bu durumda bir ay beklemeleri gerekmektedir. Mavi bilgelere danışmak için bir ay beklemek istemez. Bunun üzerine Bilgeler Şehri'ne gitmeye karar verirler.

Bulundukları Botanik Şehir'i  yürüyerek geçecekler ve bisiklet istasyonuna ulaşacaklardır. Bisikletle Tasarım Şehri'ne gidecek, oradan Eğlence Şehri'ne ulaşmak için zepline binerek sarp dağları aşacaklardır. Sonrasında deniz yolculuğu ile Bilgeler Şehri'ne varacaklardır.

Yolculuk sırasında Mavi, içinde bulunduğu dünyanın kendi dünyasından farklı ve birbirine zıt olduğunu fark eder. Bu dünyada kötülük yoktur. İnsanlar bencil olmalarını engellemek için ayna kullanmamaktadır ama oldukça göz alıcıdırlar. Fabrikalar geçmişte yapılan bir devrimle kapatıldığı için insanlar kendi giysilerini  üretmektedir. Devrimin sebebi çok olan şeylerin değer kaybına uğramasıdır. Kitap'ın kendisi için tasarladığı elbiseler oldukça sade ve az miktardadır. Elbiselerine gözü gibi bakar ve zarar gelmesini istemez. Mavi'nin ise kendi dünyasında daha giymeden küçülen pek çok giyissisi vardır, hem de en pahalı markalardan.

 Eğlence Şehri'ne vardıklarında Mavi farkında olmadan bir çevre suçu işler. O esnada çekilmiş fotoğrafını kendisine göstermeye çalışan görevlileri yanlış anlar ve kaçmaya başlar. Bu sırada Kitap'ı da kaybeder. Kendi başına giderken birkaç çocuğun oyununa gelir ve kendisini Hayvan Şehri'nde bulur. Burada küçümsediği hayvanlardan  ders  alır. Kitap Mavi'yi bulur ve Bilgeler Şehri'ne doğru yola çıkarlar.
Bilgeler Şehri gizli geçitlerle gidilen bir su altı şehridir. Mavi bu gizliliğin sebebini anlayamaz. Kitap, bilgelerin, sanatçıların, yazarların toplumun can direği olduğunu, düzenin bu şehir sayesinde sağlandığını anlatır. Onlara bir zarar gelmemesi gerektiğini cehaletin  büyük tehlike olduğunu söyler.

Sonunda Mavi'yi paralel dünyaya getiren cihaz bilgeler tarafından çözülür. Mavi yine kendi dünyasına döner. Mavi'nin artık bir amacı vardır. Kendi dünyasına bilgeliği getirebilmek ...
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.